Suured saladused ja suured küsimused NUKU teatris

30. sept. 2016 NUKU teater - Kommenteeri artiklit
„Väikese Printsi” nimirollis astub jaanuaris NUKU teatri lavale Karl Valkna. Foto: Jaana Süld

„Väikese Printsi” nimirollis astub jaanuaris NUKU teatri lavale Karl Valkna. Foto: Jaana Süld

 

1-24Kui sul oleks ainult üks münt ja sa pead ostma süüa, kuid sulle pakutakse selle eest hoopis võimalust lahendada saladus, siis mida sa teeksid? Sellised salapärased küsimused, võimatud ülesanded ja elumuutvad otsused paeluvad NUKU teatri juubelihooaja lavastustes nii lavategelasi kui ka pealtvaatajaid.

Esimene suurtest küsimustest pakatav lugu jõuab NUKU uues Ferdinandi-nimelises teatrisaalis publiku ette detsembris. Põneva nüüdisaegse lastekirjaniku Kate DiCamillo raamatu „Mustkunstniku elevant” peategelasel, kümneaastasel orvul Peteril on tähtis küsimus ühe kalli inimese kohta, keda ta väga taga igatseb. Ta ei julge sellest kellelegi rääkida, kuni ühel päeval hakkab toimuma midagi erakordset. Ennustaja teeb maagilise ettekuulutuse ja mustkunstnik teeb elevandiga maagilise triki. Muidugi saab Peter kohe aru, et need sündmused on omavahel seotud.  Aga kuidas järgida ennustust, kui see tundub võimatu? Kas kõigutamatu usk võimatu võimalikkusse suudab muuta maailma? Peter otsustab seda proovida ning asub otsima mustkunstniku elevanti, kes aitaks tal mõistatuse lahendada. Maagiline lugu „Mustkunstniku elevant” sobib eelkooliealistele ja algklassilastele ning etendused toimuvad vaid detsembrikuus. Lisaks esietendub jõulukuul NUKU muuseumis Edgar Valteri „Ahhaa, kummitab”, mis räägib kunstnik Kukkelist ja humoorikast kunstihuvilisest kummitusest Kummi.  

Järgmine mõtlemapanev lugu räägib Väikesest Printsist, kellega paljud meist on kindlasti juba kohtunud – olgu siis loetud raamatus, nähtud multifilmis või mõne kauni tsitaadi kaudu, mille päritolu ei pruugita mäletadagi. Paljud „Väikeses Printsis” esinevad hetked, sündmused, pildid ja mõtted on inimesi saatnud, hoidnud, lohutanud ning rõõmustanud. Me kõik justkui tunneksime Väikest Printsi, sest oleme temaga ühel või teisel viisil kokku puutunud. Et Väike Prints saaks meie südametes ja mälestustes edasi elada, on vaja temaga aeg-ajalt kohtuda. Vaadata maailma teravmeelse lapse pilguga, otsida vastuseid tekkivatele küsimustele ja õppida vastutamise olulisust. Ilusad hetked teatrisaalis koos Väikese Printsiga võivad kanda meid kogu järgneva elu, muutes lapsed täiskasvanuks ja täiskasvanud taas kord lasteks. „Väike Prints” jõuab Ferdinandi saalis lavale jaanuaris ja on sobilik kõigile alates 7. eluaastast.

Küsimusi ja salapära jätkub ka gümnaasiuminoortele ja täiskasvanutele. Lavastus „Linnud” on teatrikogemus, mis haarab endasse nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Etendustel satuvad vaatajad üksildasse mereäärsesse majja, mille ümber hakkavad kogunema … tuhanded linnud! Lugu, mida tuntakse filmilinalt, saab esmakordselt teatrilavastuse kuju – legendaarse režissööri Alfred Hitchcocki film „Linnud” paigutub nüüd visuaalteatri vormi, mille atmosfäär haarab vaataja otse pingelise tegevuse keskele. Lavastus esietendub märtsis ja publiku vanuseline alampiir on 16 aastat.

Saladused ja küsimused ootavad lahendamist, NUKU uuenenud teatri- ja muuseumikompleks avastamist. Kohe-kohe on uksed avatud!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!