Tallinnas toimub suurüritus mõistekaartide kasutamise teemal

5. sept. 2016 Tallinna ülikool - Kommenteeri artiklit

5.−9. septembrini peetakse Tallinna ülikoolis mõistekaartide teemal rahvusvahelist konverentsi 7th International Conference on Concept Mapping. Innovating with Concept Mapping. Ülikooli koguneb 120 teadlast üle maailma, et tutvustada uusimaid uurimistulemusi mõistekaartide kasutamisest eri valdkondades.

„Eesti jaoks on konverents suursündmus, kuna isegi Euroopasse satub see üle nelja aasta,“ sõnas Tallinna ülikooli õppeprorektor Priit Reiska, kes on konverentsi Eesti-poolne korraldaja. „Nimelt on kokku lepitud, et mõistekaartide uurijad kohtuvad kord siin-, kord sealpool Atlandi ookeani.”

Mõistekaartide kõige olulisem kasutusvaldkond on haridus, sh loodusteaduslik. „Mõistekaarte saab kasutada õppeprotsessi kõikides faasides algkoolist kuni ülikoolini. Rakendust leiab see meetod aga veel väga paljudes valdkondades, näiteks kasutavad mõistekaarte NASA ja NSA,” lisas Reiska.

Mõistekaardi moodustavad omavahel seosesõnadega ühendatud mõisted. Selle erinevus teistest graafilistest mõistete esitusmeetoditest (nt MindMap) seisneb eelkõige seosesõnade olulisuses. Kui enamikus informatsiooni graafilistes esitlustes piisab sellest, et kaks mõistet omavahel joone või noolega ühendada, siis mõistekaardi puhul antakse seosele ka kvalitatiivne tähendus. Näiteks ei ole piisav, kui omavahel on ühendatud mõisted „õpilased” ja „füüsika”, vaja on ka näidata, kuidas on nad omavahel seotud. On ju oluline erinevus, kas seosesõna on „armastavad” või „vihkavad”.

Eestis tegeletakse mõistekaartide teemaga Tallinna ja Tartu ülikoolis, seda on kasutatud nt ka laiaulatusliku uuringu „LoTeGüm” läbiviimisel.

Konverentsi peaesinejad on Joel J. Mintzes, Brian Moon ja Alberto Canas (kõik USA), Jari Lavonen (Soome) ning Tobyas Ley ja Priit Reiska (Eesti). Skype’i kaudu teeb ettekande ka 85-aastane Joseph Novak, kes on mõistekaartide metoodikale aluse pannud.

Priit Reiska peab ettekande sellest, kuidas mõistekaartide abil saab analüüsida aktiivõppeprgrammide tulemuslikkust.

Konverentsi korraldamist toetavad EAS ja Euroopa regionaalarengu fond.

Täpsem info: Priit Reiska, priit@tlu.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!