Tartu ülikool on maailma ülikoolide edetabelis läbi aegade parimal positsioonil

6. sept. 2016 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool tõusis maailma ülikoolide pingereas QS World University Rankings 347. positsioonile – see on kõrgeim koht, kuhu Eesti ülikool on alates edetabeli loomisest 2012. aastal jõudnud.

Möödunud aastal oli Tartu ülikool edetabeli 400. kohal. Tänavu parandas Tartu ülikool oma kohta kuuest näitajate rühmast viies, sh akadeemilise maine näitaja tõusis 22, tööandja mainenäitaja rohkem kui 50 ning teadustöö näitaja kahe koha võrra.

Tartu ülikool parandas oma kohta ka seoses rahvusvaheliste üliõpilaste suhtarvuga. See näitab, et ülikool muutub üha rahvusvahelisemaks ning integreerub globaliseeritud kõrgharidussüsteemi.

Tartu ülikooli rektor professor Volli Kalm tõdes, et rahvusülikooli läbi aegade kõrgeim positsioon mainekas edetabelis kinnitab Tartu ülikooli kõrghariduse ja siin tehtava teadustöö üha kasvavat rahvusvahelist konkurentsivõimet.

„Edetabeleid ei ole põhjust üle tähtsustada, ent nende mõju nii ülikooli nähtavusele kui ka suhtevõrgustike haardele maailmas on ometi tuntav. Selle eest tänan ja tunnustan kõiki ülikoolipere liikmeid, kes pingutavad ülikooli pideva uuenemise ja ühiskondliku mõju suurendamise nimel,” rõhutas Tü rektor professor Volli Kalm.

Teise Eesti ülikoolina on edetabelis Tallinna tehnikaülikool, mis jääb vahemikku 601–650. Massachusettsi tehnoloogiainstituut (MIT) on QS edetabeli järgi maailma parimaid ülikoole juba viiendat aastat.

Ülikoolide reastamisel lähtutakse QS-i hinnangu puhul eeskätt institutsiooni akadeemilisest mainest, teadus- ja õpilaskonna liikmete suhtarvust ja viitamiste arvust ühe teaduskonna liikme kohta. Väiksem, kuid siiski oluline roll on ülikoolide mainel tööandjate seas ning välisüliõpilaste ja -õppejõudude osakaalul.

QS on üks kahest tähtsamast maailma ülikoole ritta seadvast edetabelist. Tartu ülikool on ainsa Baltimaade ülikoolina 200 Euroopa parima ülikooli hulgas, positsioonil 181–190 (Times Higher Education (THE) 2016). THE 400 maailma parima ülikooli pingereas paigutus Tartu ülikool 2015. aastal positsioonile 351–400.

Täieliku edetabeli QS World University Rankings 2016/17 leiate siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!