Tartu ülikooli muuseum kutsub maailma mõõtma!

9. sept. 2016 TÜ muuseum - Kommenteeri artiklit

1-45

 

Mitmed uued haridusprogrammid, mida Tartu ülikooli muuseumis 2016/2017. õppeaastal näha saab, on inspireeritud maailma avastamisest. Näitus „Maailma mõõtmine” räägib kuuest Eesti päritolu maadeavastajast, sellega kaasnevad programmid annavad õpilastele võimaluse avastada eri maailmajagusid ning tutvuda Eestist pärit maadeavastajate panusega maailma uurimisel.

Tartu ülikooli muuseum ajaloolises toomkirikus pakub põhikooli II ja III astmele ning gümnaasiumiõpilastele programmi „Elukeskkond”. Seal uuritakse, kuidas elukeskkonnad mõjutavad kultuuride arengut ja milline on nende mõju loodusele. Praktilise töö käigus katsetatakse säästliku tarbimise põhimõtteid. Gümnaasiumile suunatud programm „Rahvaste rändamine ja kultuuridevaheline kommunikatsioon ühiskonnas” lõimib õppeaineid ajaloost kuni meediaõpetuseni. Probleemülesannete käigus saavad õpilased ülevaate suurimatest rahvarännetest läbi ajaloo, analüüsitakse nende majanduslikke, sotsiaalseid ja poliitilisi põhjuseid ja tagajärgi ning arutletakse ühiskonnas levivate stereotüüpide ja nende kajastumise üle sotsiaalmeedias.

Näitusel „Teekond hommikumaale. O. Fr. v Richteri reisid ja kollektsioonid” Tartu ülikooli kunstimuuseumis avaneb Vana-Egiptuse kultuur 19. sajandi rännumehe silmade läbi – iidsete templite ja püramiidide varemed, loomade ja inimeste muumiad ning hauapanused. Põhikooli II ja III astmele ning gümnaasiumiõpilastele välja töötatud haridusprogrammis „Teekond hommikumaale” saab ülevaate muistsete egiptlaste elust, religioonist, surmakultusest. Lahendatakse hieroglüüfides salakirja ning mängides rännatakse Niiluse kallastel ja otsitakse kõrbeliivast muistiseid. Sama näitusega kaasnev programm „Keskkond ja kultuur” uurib looduse ja inimese suhet iidse Egiptuse kõrgkultuuri tekke ja hävingu näitel.

Koostöö on Tartu ülikooli muuseumi jaoks olnud alati oluline väärtus, haridusprogrammide vallas jätkub see ka 2016/2017. õppeaastal. Tartu tähetorni ja TÜ kunstimuuseumi haridusprogramm „Pompeii, 79 pKr” sobib põhikoolile. See  on põnev, emotsionaalne ja mitmeid õppeaineid integreeriv tund Vana-Rooma interjööridest inspireeritud keskkonnas. Programmis rännatakse ajas tagasi Vesuuvi purske aegsetesse päevadesse, uuritakse, miks vulkaanid purskavad, meisterdatakse vulkaani ja tutvutakse Rooma-aegsete inimeste igapäeva eluoluga iidses Pompeis. Lisaks saab soodushinnaga külastada tähetorni.

Tule ja avarda koos meiega oma mõttemaailma!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!