Tehnikaülikooli esmakursuslaste tase on teinud kvalitatiivse hüppe

2. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

Täna, 2. septembril on Tallinna tehnikaülikoolis (TTÜ) õppeaasta avaaktus. TTÜ-s hakkab sel sügisel õppima ligi 3300 uut tudengit, neist 2810 Eestist ja pea 500 välismaalt. Eelmisel aastal asus Eesti ainsas tehnoloogiaülikoolis õppima 3742 üliõpilast, neist välistudengeid 479.

Kokku õpib TTÜs õppeaasta alguses 11 400 tudengit. Tehnikaülikoolis on teiste Eesti ülikoolidega võrreldes kõige enam välistudengeid, kes moodustavad 13% ülikooli tudengitest.

Eesmärgiks seatud TTÜ sisseastujate akadeemiline tase on võrreldes eelmise aastaga oluliselt tõusnud: õppima asub kaks korda rohkem matemaatika riigieksamil üle 90 punkti saavutanuid ja kolm korda rohkem üle 75 punkti saavutanud  esmakursuslasi. Samuti alustab TTÜ-s õpinguid varasemast rohkem gümnaasiumi kuld- või hõbemedaliga lõpetanuid ning magistriõppes bakalaureuseõppe cum laude lõpetajaid.

TTÜ õppeprorektor akadeemik Jakob Kübarsepp tunneb heameelt, et tänu tõusnud sisseastumiskünnisele on tõusnud ka uute üliõpilaste akadeemiline tase. „Loodan, et see parandab õpingutes edasijõudmist ja vähendab väljalangevust. Vastuvõtul ingliskeelsetele õppekavadele, vaatamata karmistunud keeleoskuse nõuetele, on uute ja senisest võimekamate välisüliõpilaste arv tehnikaülikoolis jätkuvalt kasvamas. Erinevalt eelnenud aastatest ei korraldanud me täiendavat vastuvõttu alakriitilistel erialadel. Nendel erialadel on lähiajal vajalik ülikooli ja ettevõtete senisest parem koostöö nii õppekavaarenduses ja õpetamisel kui ka erialade tutvustamisel,“ kinnitab õppeprorektor Kübarsepp.

Bakalaureuse-, rakenduskõrgharidus- ja integreeritud õppes alustab sel sügisel 2008 uut üliõpilast, magistriõppes 1221 ja doktoriõppes 56.

Eesti sisseastujate hulgas olid nii bakalaureuse- kui ka magistriõppes populaarseimad IT ja majanduse erialad, millele oli suur tung ka eelmisel aastal.

Viimastel aastatel on TTÜ oluliselt tõstnud sisseastumisnõudeid välistudengitele, seades inglise keele sisseastumistasemeks B2 ja korraldades (video)intervjuusid kõigi sisseastujatega.

Välismaalaste seas on sarnaselt varasemale populaarseimaks erialaks magistriõppes tööstustehnika ja -juhtimine, aga ka  e-riigi tehnoloogiad ja teenused, bakalaureuseõppes aga integreeritud tehnoloogiad. Palju avaldusi esitati ka küberkaitse magistriõppesse astumiseks.

Aastail 2007‒2016 on Tallinna tehnikaülikooli tulnud õppima välistudengeid ligi sajast riigist. TTÜ rahvusvaheline haare laieneb igal aastal, sel sügisel hakkab ülikoolis õppima tudengeid näiteks Kõrgõzstanist ja Montenegrost.

Õppima asuvate välistudengite täpne arv selgub septembrikuu esimese nädala jooksul, kui on olemas ülevaade reaalselt kohale saabunud tudengitest. TTÜ avatud õppesse saab aga astuda 12. septembrini.

Uusi tudengeid võeti sel aastal vastu sajale erialale. Bakalaureuse-, integreeritud ja rakenduskõrgharidusõppes 47, magistriõppes 43 ning doktoriõppes 10 õppekavale. Eestikeelsetel õppekavadel täiskoormusega õppimine on TTÜ-s tasuta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!