Theatrumi uuslavastuses „Isa” näeb peaosas Lembit Petersoni

30. sept. 2016 Theatrum - Kommenteeri artiklit

Theatrum kutsub alanud sügishooajal vaatama varasemaid lemmikuid „Linn”, „Joobnud” ja „„Delhi” tants”, sel kevadel esietendunud lavastusi „Popi ja Huhuu”, „Kaks ema” ning „Armastusega ei tehta nalja”. Sügise uuslavastus on aga praegu ühe mängituima näitekirjaniku Florian Zelleri „Isa”, mis on pärjatud Molière’i auhinnaga parima näidendi kategoorias ja milles näeme peaosas Lembit Petersoni.

Hispaania filosoofi Miguel de Unamuno novelli põhjal valminud „Kaks ema” on publiku ees taas oktoobris ja novembris. Lavastaja Tiit Alte jaoks olid selle lavastuse puhul tähtsaimad teemad armastus, tahe ja inimestega manipuleerimine. Teda hämmastas selle eelmise sajandi kahekümnendatel aastatel kirjutatud loo erakordne kaasaegsus ja aktuaalsus ka tänases päevas. Madis Kolk on kirjutanud (Sirp, 22.04.2016): „Tiit Alte lavastajakäekiri sobitub orgaaniliselt Theatrumi lavale. Nii nagu Lembit Petersoni ja teistegi Theatrumi lavastajate puhul, iseloomustab temagi teatrit ülim respekt sõna vastu, hool selle eest, et sõna ei lastaks lihtsalt lendu, vaid see oleks ühelt poolt ankurdatud lavapõrandasse, teiselt poolt aga suunatud üles, nii et publik saab jälgida selle lähte- ja sihtpunkti vahelise sideme võnkumist. See sunnib vaatajat tähelepanu üle rambi küünitama, mitte ei tekita teatris tihti esinevat võimaluste paari horisontaalsel suunal: sõnum kas ulatatakse publikule kandikul kätte või lastakse kuhugi tagalavale kaotsi.”

Novembris saab nii Tallinnas kui ka Tartus näha Tuglase 130. sünniaastapäevale pühendatud lavastust „Popi ja Huhuu”. Näitleja Mirko Rajase sõnul on teoses mitmeid igavikulisi teemasid, aga üks peamine, mis köidab, on vabaduse küsimus. „Seal on teemad, mis puudutavad inimhinge ja nendest on raske mööda vaadata,” kinnitas näitleja.

Sügishooaja kava:

  • „Kaks ema” 13., 14. oktoobril ja 4., 5. novembril
  • „„Delhi” tants” 17., 18. oktoobril (Tartus ERM-i saalis)
  • „Armastusega ei tehta nalja” 21., 22. oktoobril
  • „Joobnud” 26., 30., 31. oktoobril
  • „Isa” 23., 24., 28., 29., 30. novembril ja 2., 3., 5., 6. detsembril
  • „Popi ja Huhuu” 10., 11., 12. novembril (Tallinnas) ja 14., 15. novembril (Tartus ERM-i saalis)
  • „Linn” 12., 13.,. 15., 16. detsembril

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!