Traditsiooniline koolirahu kuulutatakse täna välja Hiiumaal

1. sept. 2016 MTÜ Lastekaitse Liit - Kommenteeri artiklit

Täna, 1. septembril, kuulutatakse Kärdla Linnapargis välja algava õppeaasta Koolirahu. Lepingu allkirjastavad haridus- ja teadusminister, MTÜ Lastekaitse Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Hiiu maavanem ja MTÜ TORE. Koolirahu väljakuulutamine ühendab õpilased, õpetajad, koolijuhid ja lapsevanemad tegutsema ühiselt parema koolikeskkonna nimel, soosides kooli algatust koolikeskkonna probleemide lahendamisel. Koolirahu eesmärk on meenutada igal aastal teekonda õppijasõbraliku ja turvalise koolikeskkonna poole.
2016/2017. aasta koolirahu saarena kannab Hiiumaa sõnumit „Koolirahu iseenda sees igaveseks” Ave Alavainu luuletusega.

Siin hapras ilmas
miski pole püsiv:
vaid aastakaupa
koolirahu püsib.

Kui teeks nüüd nii,
et iseenda sees
saaks kuulutatud
igaveseks see?

Lastekaitse liidu presidendi Loone Otsa sõnul peab tänapäeva kooliskäija maksimumtulemuse nimel oskama keskenduda, mõelda ja seostada. Õpi- ja vaba aega tuleb mõistlikult jagada. Õppimisest saab tunda rõõmu ainult siis, kui õppur on rahulik ja pingevaba. „Koolirahu ilus tava annab meile võimaluse sõlmida ühiskondlik leping ja teha oma parim, et lubatut pidada. Maailm meie ümber on rahutu ja muutlik. Sellest hoolimata astume igal aastal ühe sammu ideaalse kooli poole,” märkis Ots.
Hiiu maavanema Riho Rahuoja arvates saab väike saar Läänemeres olla tugev vaid hoolides üksteisest, märgates ja toetades abivajajat, olles ühiselt abivalmis ja sallivad. „Me ei saa olla ühesugused iseloomult, kuid saame olla sarnased väärtuste poolest. Teeme rahu endi sees, teeme koolirahu igaveseks,” rõhutas Rahuoja.
Koolirahu lepingu võib sõlmida iga kool, klass, õpilane, õpetaja, lapsevanem ja koolijuht, toetamaks üksteist hoolivuse, julguse, austuse ning sallivuse kaudu. Koolirahu lepingu saab nii eesti kui ka vene keeles alla laadida siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!