Vaba Lava kutsub lapsi ja noori Süüria rahvalugusid kuulama

30. sept. 2016 Katrin Maimik Vaba Lava kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Vaba Lava teatrikeskuse uue hooaja üks teema on iidsed lood ja suuline pärimus. Foto: Vaba Lava

Vaba Lava teatrikeskuse uue hooaja üks teema on iidsed lood ja suuline pärimus. Foto: Vaba Lava

 

Vaba Lava teatrikeskus tähistas 19. septembril oma teist sünnipäeva ning hooaeg sai avapaugu selle aasta kuraatoriprogrammi esimese lavastusega, milleks on Jürgen Rooste „sugu: M”. Teisena jõuab publikuni Oleg Soulimenko „Ma pigem tantsiksin sinuga”, esietendus 1. oktoobril, ning 29. oktoobril ootab Vaba Lava kõiki lapsi, noori ja ka täiskasvanuid saama osa Süüria rahvalugudest, lavastajaks Helen Rekkor. Mängivad Artur Linnus, Katrin Kalma, Rauno Kaibiainen ja Shannon Quinn.

Väljendid, nagu „seitsme maa ja mere taga”, „kord ennemuistsel ajal” ning „elasid kord”, toovad pea igale iidsete lugude tarkust austavale inimesele silme ette põneva ja fantaasiarikka maailma. Läbi aegade on muinasjuttude ja rahvalugude peamine funktsioon olnud kanda edasi allegoorilist elamise juhendit, mille peamine võlu seisneb lugudes peituvais inimlikes moraalsetes väärtustes. Samas tõstatavad lood oma mitmeplaanilisusega alati ka küsimusi väärtuste universaalsuse, tõdemuste objektiivsuse ning subjektiivsuse kohta ning jätavad kuulajale võimaluse vaadelda loo filosoofilisi kihistusi vastavalt isiklikule kogemuspagasile, pakkudes sel viisil avastamisrõõmu nii nooremale kui ka vanemale kuulajale.

Trupp eesti teatriloojaid on asunud detektiivitööle, et analüüsida süüria rahvalugudes peituvaid tarkusi ning tõdesid. Eesmärk on vaadelda lugusid läbi võimalikult laia spektri, saamaks aimu kultuurilisest ja pärimuslikust taustast tulenevatest erinevustest ning ka sarnasustest.

Lavastuse dramaturgia alus on raamat „Folktales from Syria”, mis koondab endasse süüria poeedi Samir Tahhani kogutud pärimuslood. Samir Tahhan käis lugudekorjel 1980-ndatel. Võrreldes eestlastele tuntud Jakob Hurtade ning teiste folkloorientusiastidega leidis Tahhani kogumisretk aset küll sajand hiljem, ent reisides Aleppo lähistel ning kirjutades üles telkide ees teed rüüpavate vanainimeste pajatatud rahvalugusid, saadi samamoodi veel viimasel hetkel n-ö sabast kinni sellel põlvkonnal, kelle kadumisega oleks võinud kaotsi minna ka rikkalik rahvapärimus.

Esietendus Tallinnas Vaba Lava teatrikeskuses 29. oktoobril. Järgnevad etendused 30. ja 31. oktoobril ning 6., 7. ja 8. novembril.

Vaata ka vabalava.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!