Ajaloolaupäevak eestlastest NSV Liidu relvajõududes

17. okt. 2016 Eesti ajaloomuuseum - Kommenteeri artiklit
Fotol: Rahvuslikud väeosad kaotati Nõukogude armees 1956. aastal. Pildil on 1942. aastal loodud Eesti Laskurkorpuse sõdurid. Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu (AM F 3517: 267)

Fotol: Rahvuslikud väeosad kaotati Nõukogude armees 1956. aastal. Pildil on 1942. aastal loodud Eesti Laskurkorpuse sõdurid. Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu (AM F 3517: 267)

Laupäeval, 29. oktoobril kell 13 toimub Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) ajaloolaupäevak sarjast „Sulast stagnatsioonini. Eesti ENSV 1960.–1970. aastatel”. Ajaloolane Kristjan Luts räägib teemal „Eesti mees ja Nõukogude armee”.

Pärast Teist maailmasõda kuni 1991. aastani teenis u 170 000 Eestist pärit noormeest aega Nõukogude armees. Ettekandes võetakse vaatluse alla eestlastest ajateenijate sh u 600 ohvitseri käekäik pärast 1956. aastat, mil kaotati rahvusväeosad ja Eesti ajateenijad saadeti eri üksustesse üle kogu NSV Liidu kuni 1991. aastani, mil taastati Eesti kaitsevägi. Kristjan Luts esitab pildi eestlastest sõjaväelaste elust ja olust, mis põhineb omaaegsete ajateenijate küsitlusel, arhiividokumentidel ja nende isiklikel materjalidel.

Palume eelnevalt registreeruda siin.

Sissepääs ajaloolaupäevakule soodushinnaga 1 eurot.

 Vaata ajaloolaupäevakute kava siit. 

 Järgmine ajaloolaupäevak toimub 26. novembril, mil ettekande teemal „Eesti muusikaelu 1960.–1970. aastatel” peab Immo Mihkelson.

Jälgi Eesti ajaloomuuseumi uudiseid Facebookis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!