Arstiteaduskonna aastapäev keskendub psühhiaatriale ja psühhofarmakoloogiale

11. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Sel nädalal koguneb Tartusse Tartu ülikooli arstiteaduskonna 384. aastapäevale üle 200 osaleja nii Eestist kui ka välismaalt, et arutleda psühhiaatria ja psühhofarmakoloogia valdkonna teemadel.

„Sel aastal pühendame aastapäevaüritused kahele silmapaistvale teadlasele, Emil Kraepelinile ja Lembit Allikmetsale, kes on pannud aluse psühhiaatriale ja psühhofarmakoloogiale Eestis ning viinud Tartu ülikooli selles vallas maailmakaardile,” ütles Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna dekaan Margus Lember. Ta lisas, et vähem tähtis ei ole fakt, et just Lembit Allikmets pani arstiteaduskonna kauaaegse dekaanina alguse aastapäevaürituste tähistamise traditsioonile.

Kõigile huvilistele avatud aastapäevaüritused avab neljapäeval, 13. oktoobril biomeedikumis toimuv teaduskonverents, kus 21 suulise ja 81 stendiettekandega tutvustavad viimase aasta teadusuuringute tulemusi valdkonna teadurid, õppejõud, doktorandid, üliõpilased jt.

14. oktoobril toimub biomeedikumis konverents „Psühhiaatria ja psühhofarmakoloogia: Emil Kraepelin 160 ja Lembit Allikmets 80”, kus lisaks TÜ väljapaistvamatele teadlastele esinevad ka tunnustatud väliskülalised. Konverentsi avab farmakoloogiaprofessori Oswald Schmiedeberg loenguga TÜ farmakoloogia ja toksikoloogia professor Aleksandr Žarkovski, kes räägib uutest arengutest neuropsühhiaatriliste haiguste ravimisel. Loengu lõpus antakse professor Žarkovskile üle Schmiedebergi mälestusmedal pikaajalise silmapaistva farmakoloogiaalase teadustööga tegelemise eest.

Ettekande peab ka Saksamaal asuva Max Plancki instituudi praegune direktor ja neuroteadlane Elisabeth Binder, kelle teadustöö keskendub psühhiaatriliste häirete diagnoosimisele ja ravile. Max Plancki instituut on esimene omataoline psühhiaatria instituut maailmas, mis avati 1917. aastal just Emil Kraepelini eestvedamisel.

Reede õhtul toimuval dekaan Margus Lemberi vastuvõtul TÜ muuseumi valges saalis antakse kätte Tartu ülikooli arstiteaduskonna medalid, Tartu ülikooli väikesed medalid, SA TÜ kliinikumi teadustöö preemia, emeriitprofessor Marika Mikelsaare üliõpilasteaduse tunnustamise fondi stipendium ning tunnustatakse teaduskonverentsi parimaid.

Sel aastal pälvivad arstiteaduskonna medali neuroloogia dotsent Sulev Haldre pühendunud töö eest üliõpilaste õpetamisel ning kliinilise meditsiini instituudi täienduskeskuse juhataja, peremeditsiini dotsent Marje Oona pühendunud ja eduka töö eest täienduskeskuse juhtimisel.

Tartu ülikooli väikese medaliga tunnustatakse sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi juhatajat professor Priit Kaasikut pikaajalise ja pühendunud panuse eest kehakultuuriteaduskonna arendamisel ning dekaanina oluliste õppekorralduslike muutuste läbiviimisel. Kauaaegset arstiteaduskonna õppeprodekaani dotsent Tõnis Karkit tunnustatakse väikse medaliga entusiastliku panuse eest arstiteaduskonna arendamisel, õppekavade reformimisel ning Tartu ülikooli ja kliinikumi koostöö tugevdamisel.

Arstiteaduskonna aastapäeva ürituste programmiga tutvu lähemalt meditsiiniteaduste valdkonna kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!