Doktoritöö: matemaatikateadmistel on oluline mõju algklassiõpilaste motivatsioonile

26. okt. 2016 TLÜ - Kommenteeri artiklit
Anna-Liisa Jõgi.

Anna-Liisa Jõgi.

Täna, 26. oktoobril kaitseb doktoritööd Tallinna ülikooli haridusteaduste instituudi doktorant Anna-Liisa Jõgi, kes uuris algklassiõpilaste matemaatikateadmiste ja motivatsiooni seoseid. Selgus, et motivatsiooniga seotud probleemid võivad tuleneda vähestest aineteadmistest.

„Töö näitab, et laste teadmised ja motivatsioon on seotud juba algklassides. Paremate teadmistega lapsed tunnevad hiljem aine vastu suuremat huvi ning muretsevad vähem enda võrdlemise pärast teistega,” sõnas Anna-Liisa Jõgi. „Et aine algklassiõpilastele meeldiks, tuleb lastel õpitavast aru saada.” Lisaks ilmnes tööst, et kehvema eneseregulatsiooniga lapsed tunnevad vajadust õppida n-ö hinnete pärast ja võrrelda enda tulemusi kaaslaste omadega.

Teise olulise tulemusena selgus, et keerulisemaid sisulist arusaamist nõudvaid matemaatikaülesandeid lahendavad paremini õpilased, kes oskavad enda käitumist reguleerida ehk käitumist planeerida, jälgida ja vajadusel muuta. Jõgi rõhutas, et laste matemaatikateadmiste arenguks on vaja tunnis toetada ka nende eneseregulatsioonioskusi ja kognitiivseid võimeid.

Töös jälgiti üle 800 lapse arengut esimese kolme kooliaasta vältel ning see valmis osana Tallinna ülikooli psühholoogia suuna uurimisprojektist „Lasteaiast kooli” (2006–2017). Eesti kasvatusteaduste kontekstis on töö silmapaistev nii uuritavate hulga, pikiuuringu disaini kui ka andmeanalüüsi põhjalikkuse poolest.

Töö täistekst on kättesaadav TLÜ akadeemilise raamatukogu keskkonnas ETERA.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!