Eesti ajaloomuuseumi õpituba plakatikunstist

25. okt. 2016 Eesti ajaloomuuseum - Kommenteeri artiklit
Liiklusohutuse teemaline plakat „Vallatlus tänaval viib …“. Kunstnik: Margarethe Fuks. Eesti Raamat. 1976. Eesti Ajaloomuuseumi kogu.

Liiklusohutuse teemaline plakat „Vallatlus tänaval viib …“. Kunstnik: Margarethe Fuks. Eesti Raamat. 1976. Eesti ajaloomuuseumi kogu.

Laupäeval, 12. novembril algusega kell 13 toimub Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) õpituba Eesti plakatikunstist 20. saj algusest kuni 1980. aastate lõpuni. Juttu tuleb ka plakatite säilitamisest ning eksponeerimisest. Õpituba viivad läbi kunstiteadlane Madli Mihkelson Eesti kunstimuuseumist ja konservaator Merily Paomets Eesti ajaloomuuseumist.

Õpitoas annab Madli Mihkelson ülevaate Eesti plakatikunstist 20. sajandi algusest nõukogude aja lõpuni. Kui esimeste plakatite ja graafiliste kujunduste autoriteks olid tuntud kujutavad kunstnikud, nagu Nikolai Triik, Gustav Mootse, Peet Aren jt, siis 1920.–1930. aastatel alustasid tegevust juba erialase ettevalmistuse saanud tarbegraafikud. Neist üks produktiivsemaid oli Guido Mamberg. Teise maailmasõja järel domineeris sotsialistliku realismi kaanonile vastav propagandaplakat, alates 1960. aastatest hakkas aga pilt mitmekesistuma ja 1980. aastateks, mida on nimetatud ka kohaliku plakatikunsti kõrgajaks, ületas kultuuriplakatite arv poliitilisi mitmekordselt. Selleks ajaks oli plakat kehtestanud ennast iseseisva kunstiliigina.

Trükiste kogu hoidja Ene Hiio tutvustab lühidalt ka Eesti ajaloomuuseumi plakatite kollektsiooni. Konservaator Merily Paomets jagab näpunäiteid, kuidas plakateid kodustes tingimustes hoida. Õpitoas osalejad saavad vastused küsimustele, mis mõjub paberile hävitavalt ja mil moel plakateid eksponeerida.

NB! Osalemine EELREGISTREERIMISEL! Seda saab teha SIIN.

Osalustasu 3 eurot.

Järgmine õpituba teemal „Lorup ja Tarbeklaas. Klaasist esemete kogumine ja säilitamine kodus” leiab aset 10. detsembril.

Vaata kogu sarja infot SIIT!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!