Eesti ajaloomuuseumi õpituba rahvariiete hoidmisest

4. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit
Pruudipärg ehk seppel pärineb Hiiumaalt ja oli kasutusel ilmselt 19. sajandi lõpus. Seppel kuulus talurahva piduliku rõivastuse juurde ja see pandi neiule pähe pulmas kirikusse minnes. Eesti ajaloomuuseumi kogu (E4).

Pruudipärg ehk seppel pärineb Hiiumaalt ja oli kasutusel ilmselt 19. sajandi lõpus. Seppel kuulus talurahva piduliku rõivastuse juurde ja see pandi neiule pähe pulmas kirikusse minnes. Eesti ajaloomuuseumi kogu (E4).

Laupäeval, 15. oktoobril kell 13 toimub Eesti ajaloomuuseumi Suurgildi hoones Pikk 17  Tallinnas õpituba sarjast „ASJA ARMASTAJAD”. Tutvustame vanu ja haruldasi rahvariideid Eesti ajaloomuuseumi kogust ja räägime tekstiilist esemete säilitamisest kodustes tingimustes. Õpituba viivad läbi SIRJE PALLO (Eesti ajaloomuuseumi peavarahoidja) ja MARIKE LAHT (SA Eesti Vabaõhumuuseumi konserveerimisosakonna juhataja).

Ajaloomuuseumis säilitatakse praegu u 1700 rahvuslikku tekstiileset. Suurem osa neist on rahvariided, mis pärinevad Põhja-Eestist ja jõudsid muuseumisse juba 19. sajandi teisel poolel. Eestlaste tarbeesemete kogumiseks avaldas muuseum toonastes lehtedes 1866. aastal saksakeelse ning 1897. aastal eestikeelse üleskutse. Nii ongi tänini säilinud hulk sel ajal kogutud haruldasi etnograafilisi esemeid.

Õpitoas saab neist mõndagi oma silmaga näha. Eelkõige aga uurime, kuidas vanad tekstiilesemed on säilinud. Konservaatori abiga saab vastuse küsimustele, kas tekstiilid säilivad igavesti, millised asjaolud mängivad säilitamise juures olulisimat rolli, millised on hoiustamisel tehtavad tüüpilised vead jpm. Soovitame õpituba kõigile, kel kodus rahvariideid, villaseid tikitud kampsuneid, kindaid, kasukaid, litritega kaunistatud kodus tehtud esemeid jmt. Saate häid nõuandeid, kuidas oma esemeid tulevastele põlvedele säilitada.

NB! Soovi korral võib kodust kaasa võtta mõne rahvusliku tekstiileseme, et saada spetsialistidelt konkreetseid nõuandeid.

NB! Osalemine EELREGISTREERIMISEL! Seda saab teha SIIN.

Osalustasu 3 eurot.

Järgmine õpituba toimub 12. novembril teemal „Eesti plakat 1920.–1980. aastatel“.

Vaata kogu sarja infot SIIT!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!