Eesti kirjanike raamatud pälvisid rahvusvahelise tunnustuse

13. okt. 2016 Helena Nagelmaa Eesti lastekirjanduse keskuse välissuhete ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Kadri Hinrikus.

Kadri Hinrikus.

Suurim rahvusvaheline laste- ja noortekirjanduse raamatukogu maailmas, Internationale Jugendbibliothek, on oma seekordsesse lasteraamatute kataloogi „The White Ravens 2016” valinud kaks Eesti lasteraamatut: Kertu Sillaste „Ei ole nii!” (Päike ja Pilv, 2015) ja Kadri Hinrikuse ning Anu Kalmu „Taaniel Teine” (Tammerraamat, 2015).

The White Ravensi kataloogi valitakse parimad lasteraamatud tervest maailmast, sel korral 60 riigist ja enam kui 40 keeles. Kataloogist saavad uudiskirjanduse kohta teavet niihästi kirjastajad kui ka raamatukogutöötajad, see aitab raamatutel rahvusvaheliselt levida ja nende tõlkeõigusi müüa. Kataloogi valitud raamatuid esitletakse järgmisel nädalal algaval Frankfurdi raamatumessil.

Kertu Sillaste raamatut „Ei ole nii!“ on korduvalt tunnustatud ka Eestis. See on valitud 2015. aasta viie kauneima Eesti lasteraamatu hulka ning pälvinud Aasta Rosina auhinna ja tunnustuse Hea Lasteraamat. The White Ravensi kataloogi pääsemine tuli autori sõnul siiski suure üllatusena: „Meil ilmub ju nii palju häid lasteraamatuid!” Lisaks kommenteerib Sillaste: „Selline tunnustamine on alati väga innustav. Kõige olulisem, et tekib tahtmine silmapilk üks uus raamat teha. Ja ikka parem kui kõik eelmised!”

Kertu Sillaste.

Kertu Sillaste.

Kirjastaja Katrin Reinmaa arvates lihtsustab The White Ravensi kataloogi valimine kirjastuse rahvusvahelist suhtlemist: „Kataloogi kuulumine annab meie tegevusele justkui kvaliteedimärgi. Niisugune esiletõstmine ja sellega kaasnev tähelepanu lubab loota, et raamatul võiks hästi minna ka teistes keeltes.“

Kirjanik Kadri Hinrikuse sõnul annab raamatu tunnustamine julgust ja jõudu. Ta lisab: „Rahvusvaheline tähelepanu liigutab ka seetõttu, et eesti keeles kirjutatud raamat satub kõigi teiste keeltega ühele riiulile. Aitäh tõlkijatele!”

Frankfurdi raamatumess on maailma suurim, seda külastab aastas ligi 300 000 inimest enam kui 100 riigist. Tänavune raamatumess toimub 19.–23. oktoobrini, seekordsed aukülalised on Flandria ja Holland.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!