Eesti maanteemuuseumis toimub laste liikluskonverents

7. okt. 2016 Eesti maanteemuuseum - Kommenteeri artiklit

Järgmisel neljapäeval, 13. oktoobril toimub Eesti maanteemuuseumis I laste liikluskonverents. Konverents toimub koostöös maanteeameti ennetustöö osakonnaga ja on suunatud 3. klassi õpilastele ja nende õpetajatele.

Konverents seab oma põhieesmärgiks ohutuse väärtustamise ja teiste liiklejatega arvestamise, kus tähelepanu alla võetakse võimalikud igapäevased (ohu)olukorrad liikluses. „Konverentsi sihtgrupi lapsi, 10-aastaseid noori jalgrattureid, peetakse täieõiguslikeks liikluses osalejaiks, mistõttu võivad nad olla täiskasvanuile  partneriks ja abiliseks, mõistmaks turvalisuse olulisust,” selgitas maanteemuuseumi liikluskasvatus pedagoog Triinu Õispuu.

Et tavaliselt nii noored lapsed konverentsidel ei osale, on selle päeva üks ülesannetest selgitada, mis on üldse konverents, kus lapsevanemad aeg-ajalt käivad. „Et lapsed saaksid täiskasvanute maailmast paremini aru, siis korraldame just neile suunatud konverentsi, kus lisaks lühikestele ettekannetele paneme lapsed ka ise osalema ja oma kogemust jagama,” täpsustas Õispuu.

Konverentsi esimeses pooles saavad lapsed kuulata ettekanded eri esinejatelt, misjärel jätkuvad tegevused õpipesades. Ajaloolist liiklusteadmist jagab maanteemuuseumi giid-pedagoog Neidi Ulst, Lõuna prefektuuri esindab Marina Paddar, kes arutleb teemal, kes on liikluses tegija. Kas see, kes võtab riske, või see, kes oskab neid märgata? Rattaentusiastist arhitekt Tõnis Savi räägib lastele ratta kasutusvõimalustest ja võrdleb ratast teiste sõiduvahenditega ning arutleb, miks on kasulik jalgrattaga asju ajada. Lisaks toimub põnev kiiver-krae-katse.

Õpipesasid viivad läbi maanteeameti ennetustöö osakonnast Sirli Tallo, Kai Kuuspalu ja Kerli Tallo; Lõuna prefektuurist Marina Paddar ja MTÜ-st Aga Mina Getter Toome. Filmipesas arutlevad lapsed kaamera ees, kes on nende eeskujuks; foorumpesas osaletakse näitlemise abil eri liiklussituatsioonides  ja leitakse neile uutmoodi lahendusi; soovipesas saavad lapsed olla loovad ning kasutades mitmeid mooduseid, soovida Eesti rahvale liiklusteemalisi soove; mängupesas mängitakse põrandamängu, kus õpitakse liiklusohtusid ennetama.

Konverentsile on registreerinud 12 Lõuna-Eesti kooli. Iga kooli esindab neli 3. klassi õpilast koos õpetajaga. Osalemine on koolile tasuta.

Konverentsi päevakava on leitav siit.

Laste liikluskonverents kuulub maanteeameti algatatud ürituste sarja „Inimene teel”. Järgmisel päeval, 14.10 toimub Tartus noortefoorum, seejärel arutlevad 19.10 Pärnus väärikas vanuses mehed-naised liiklusohutuse teemadel ning viimane ettevõtmine 27.10 toob kokku Tallinnas tööealise elanikkonna. Kõik neli üritust keskenduvad liiklusviisakusele, üksteise märkamisele ja arvestamisele liikluskeskkonnas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!