Eestikeelse ettevõttenime võistluse võitsid Puupagana OÜ, Valge Klaar, Sõltumatu Tantsu Lava ja OÜ Tulõtungal

7. okt. 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

Täna toimuval nimeseminaril antakse üle eestikeelse ettevõttenime võistluse auhinnad, laureaadid on Puupagana OÜ tööstusettevõtte kategoorias, Valge Klaar teenindusettevõtte kategoorias, Sõltumatu Tantsu Lava vabaühenduste kategoorias ning OÜ Tulõtungal aasta uustulnuka kategoorias.

Emakeelepäeval välja kuulutatud võistluse „Ehe Eesti – Eesti ettevõttele eesti nimi” eesmärk on väärtustada eestikeelseid äri- ja ettevõttenimesid ning juhtida inimeste tähelepanu avaliku ruumi võõrkeelestumisele. Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner märkis, et tunnustuse väärilised äri- ja ettevõttenimed on eestikeelsed, kõlalt ja kirjapildilt eestipärased ning kujundlikud.

Eesti keelenõukogu esimees Birute Klaas-Langi sõnul lähtus žürii hindamisel eeldusest, et eestikeelse nimega on võimalik edukalt ennast meelde jätta ja Eesti ettevõtteid välismaalgi tutvustada. „Olulised on kujundlikkus ja eristusvõime, nime ajalooline taust ehk nime lugu, kuid samuti seos ettevõtte enda tegevusalaga. On hea meel tõdeda, et väljavalitud ettevõttenimed esindavad neid ideaale väga mitmekesisel viisil,” ütles Birute Klaas-Lang.

Nimevõistluse kuulutasid välja Eesti keelenõukogu ja Emakeele Selts koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga. Laureaadid valis välja žürii, kuhu kuulusid Eesti Keelenõukogu, Emakeele Selts ning Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni esindajad.

Seminaril arutletakse koha-, isiku- ja ärinimede üle

Nimevõistluse võitjaid tunnustatakse täna Eesti keelenõukogu korraldataval avalikul nimeseminaril, mis käsitleb riigi rolli kohanimede, isikunimede ning ärinimede panemises.

Nimede panemisel ja kasutamisel annab riik ettekirjutusi ja piiranguid, mille üle on seni puudunud laiem avalik arutelu. Mõned piirangud on antud avalikes huvides, sealhulgas eesti keele ja kultuurikeskkonna kaitseks, ent nende täpne rakendamine tekitab paratamatult küsimusi. Nimede kohta käivate nõuete hulk on erinev, alates suhteliselt rangelt reguleeritud kohanimedest kuni praktiliselt piiranguteta ärinimedeni.

Nimeseminar toimub Tallinnas Eesti Keele Instituudis algusega kell 11. Päevakava.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!