füüsikaleksikon.ee lihtsustab füüsika õppimist

7. okt. 2016 Ingrid Kääramees - Kommenteeri artiklit

b

 

Pole saladus, et reaalained, sealhulgas füüsika, on üsna suur probleem paljude õpilaste jaoks. Füüsika teeb raskeks niihästi tihe seos matemaatikaga kui ka füüsikalise idee kohatine keerukus (näiteks kvantfüüsika puhul). Kuid vahel muudab füüsikaliste mõttekäikude jälgimise vaevaliseks lihtne tõsiasi, et aasta või paar tagasi õpitud mõisted on ununenud. Just mõisted on need ­aatomid, millele füüsikateadmised toetuvad. Ei ole ju võimalik arutleda induktiivtakistuse toimimise üle või lahendada sel teemal ülesandeid, kui sõnadel „induktsioon”, „induktiivsus” ja „takistus” ei ole õppija peas selgeid tähendusi.

Kevadel avatud füüsikaleksikon.ee veebikeskkond lähtubki põhimõttest, et füüsika õppimisel peab olema pidevalt võimalik kiiresti täpsustada koolifüüsika mis tahes mõiste tähendust. Kuigi internetiavarustest leiab arvukalt füüsikamaterjale, võtab õige eestikeelse, selgelt ja arusaadavalt esitatud ­põhiinfo leidmine sageli liiga palju aega. füüsikaleksikon.ee eesmärk on viia see aeg miinimumini.

Leksikonis on üle 700 füüsikamõiste ja -termini seotud loogiliselt korrastatud süsteemi, kust jõuab kõige vajalikuni vaid paari klikiga. Otsida saab nii otsisõna alusel, tähestikmenüüst kui ka teemavaldkondade kaudu.

Kuna ükski mõiste pole kunagi täiesti isoleeritud, tuuakse välja seosed loogiliselt lähedaste mõistetega. Eestikeelsetele füüsikaterminitele antakse ka ingliskeelsed vasted, et vajadusel saaks lisainfot otsida ingliskeelsetest allikatest. Leksikoni disain on kasutajasõbralik, selge ning soodustab keskendumist.

füüsikaleksikon.ee peamine siht­rühm on gümnasistid, kuid see võib olla abiks ka põhikooli- ja kutseharidussüsteemi õppureile. Füüsikaõpetajatele on 2016/2017. õppeaasta vältel leksikoni kasutamine tasuta.

Vaata lähemalt füüsikaleksikon.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!