Haridusuudiseid välismaalt

6. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Jänesed lendavad lõunasse

Lastel esineb loodusteadustes tõsiseid puudujääke, kirjutab Der Spiegel. Saksamaal küsitleti 1253 kuuenda ja üheksanda klassi õpilast, kellest 51% oli linna- ja 49% maalapsed. Ainult 35% teadis, millisest ilmakaarest tõuseb hommikul päike.

Võrdluseks: 2010. aastal teadis 59% küsitletutest, et päike tõuseb idast. Vähem kui viiendik lapsi teadis, et kana võib päevas kõige rohkem ühe muna muneda. Vaimukamates vastustes väideti, et stepiloomad oskavad hästi stepptantsu ja jänesed lendavad talveks lõunasse.

Koolid vajavad rohkem meesõpetajaid

Inglismaal töötab algkoolides ainult 15% meesõpetajaid, kõrgematel kooliastmetel on vastav näitaja 38% − seega on keskmiselt veerand õpetajatest mehed.

Sihtasutuse Teach First ülesanne on suunata heade tulemustega õpetajakoolituse läbinuid madala ja keskmise sissetulekuga piirkondade koolidesse. Teach First innustab mehi valima õpetajaametit, öeldes, et noored vajavad erineva taustaga eeskujusid, kes oleksid tööle pühendunud ja andekad, vahendab BBC.

Nutitelefonid röövivad öörahu

Peaaegu pooled 11−18-aastastest kasutavad nutitelefoni pärast magamaminekut, kirjutab BBC. Küsitleti 2750 noort, kelle hulgas üks kümnest kontrollib öösel nutitelefoni vähemalt kümme korda. 45% kontrollib oma telefoni öösel vähemalt korra. Nendest 94% istub sotsiaalmeedias, 75% kuulab muusikat ja 57% vaatab filme. Kolmandik vanematest ei ole teadlikud laste öisest tegevusest. Öine telefonis istumine põhjustab koolis väsimust ja suutmatust keskenduda.

Brexit mõjutab Briti ülikoole

Brexiti negatiivsete majanduslike mõjude kartuses kaaluvad mitmed Ühendkuningriigi ülikoolid Euroopa Liidu liikmesriikidesse laienemist. Kuigi riigi ametlikud läbirääkimised EL-ist lahkumiseks algavad 2017. aastal, leidub juba tõendeid ülikoolide ja Euroopa partnerite teaduskoostöö vähenemisest.

BBC andmetel kardetakse lisaks teaduse rahastuse vähenemisele ajude väljavoolu nii töötajate kui ka üliõpilaste seas. EL-i liikmena said ülikoolid igal aastal 850 miljonit naela teaduse arendamise toetust.

Kodutööd vabatahtlikuks

Inglismaal Colchesteris ei pea Philip Moranti kooli õpilased tavapäraseid koduseid ülesandeid tegema. Aasta kestnud arutelu tulemusena otsustati, et kooli koduleheküljele laetakse üles valik ülesandeid, mille hulgast õpilane valib vabatahtlikult välja huvipakkuva kodutöö.

Nii soovitakse anda õpilastele suurem vastutus enda õpitulemuste üle. Õpilane võib ära teha kõik pakutavad ülesanded, aga ei pea midagi tegema. Tehtud Prove It+-süsteemi ülesannete eest saab õpilane plusspunkte, vahendab BBC.

Shitstorm vallandas pahameelepuhangu

Kuidas hoida kooli tualettruumid puhtad? Saksa meedia on vallutanud Shitstorm’iks kutsutud uudis ühe Kölni algkooli kirjast lapsevanematele, milles palutakse poole aasta eest maksta seitse eurot tualettide lisakoristamise eest.

Direktor Brigitta Föhresi sõnul mõisteti kirja valesti ja lisatasu maksmine on vabatahtlik. Kogutud raha eest saab palgata tööjõudu, kes aitab tualette korras hoida. Koolidel on keelatud vanematelt koristustasu nõuda, lubatud on aga raha selleks otstarbeks annetada, kirjutab Der Spiegel.

Kas testid võtavad lugemisrõõmu?

Raamatu „Sõjaratsu” autor Michael Morpurgo väidab, et liigne testimine algkoolis suretab lugemisrõõmu, kirjutab BBC. Testid peaksid eelkõige aitama välja selgitada lapsi, keda ähvardab teistest mahajäämine, mitte aga tekitama lisapingeid.

Samuti peaks testid julgustama lugema nii häid kui ka halbu tulemusi saavutanud lapsi. Kirjanik soovitab lugemisrõõmu suurendamiseks lapsevanematel õhtuti lastele ette lugeda, koolipäeva lõpul pooletunnist „loo jutustamist” ja mitte vähendada raamatukogude arvu.

Õpilased väntavad oma tulemusi paremaks

Pedaalide sõtkumine parandas USA-s Põhja-Carolinas õpilaste õpitulemusi, vahendab BBC. Õpetaja Bethany Lambeth paigaldas õpilaste laudade alla rattatrenažööri meenutavad seadmed. Lambethi sõnul muutuvad õpilased rahutuks, sest peavad kogu päeva istuma. Inspireerituna artiklist, kus pedaale kasutati algklassiõpilaste lugemistunnis, otsustas ta katsetada lauaaluseid pedaale 11−14-aastaste matemaatikatunnis. Õpilased keskendusid paremini ja seetõttu paranesid nende hinded. Kool soovib programmi teistessegi klassidesse laiendada.

Ettevaatust, üliõpilased: petuskeemid!

Üliõpilasi hoiatatakse petuskeemide eest. Mitmes ülikoolis, sealhulgas Glasgow’ ülikoolis Šotimaal, on üliõpilastele saadetud ahelkirju, milles petturid pakuvad neile ülikooli rahaltoetust. Vastu soovivad nad teada isikuandmeid ja pangakonto infot. Info saatmise järel suunatakse „klient panga lehele PIN-koodide kinnitamiseks”.

Londonis jäi üks üliõpilane petuskeemi tõttu ilma 300 naelast. Glasgow’ ülikool teatas, et nad ei küsi kunagi e-kirja teel kõiki pangakonto andmeid, kirjutab BBC.

Suurevakuatsioon Kanada koolides

Kanadas evakueeriti hiljuti vähemalt 60 koolist õpilased, vahendab Der Spiegel. Kokku pidi õppetöö katkestama 19 000 õpilast, sest politseile laekusid vihjed võimalikust pommist mitmes Prints Edwardi saare provintsi koolis. Vihjes ei täpsustatud, millistes koolides.

Lisaks evakueeriti õpilasi mitmest naaberprovintsi Nova Scotia koolist, kuhu oli saadetud sarnaseid vihjeid. Pomme ei leitud. Ähvardus saadeti ka Winnipegi, aga politsei uskus, et tegu on valehäirega.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!