Hõimupäevade suursündmused toimuvad uutes põnevates kohtades

14. okt. 2016 MTÜ Fenno-Ugria Asutus - Kommenteeri artiklit

Hõimupäevade põhisündmused – traditsiooniline konverents ja suurkontserdid – tulevad taas, kuid sedakorda uutes põnevates ruumides. Esimest korda tähistame hõimupäeva konverentsi ja kontserdiga laupäeval, 15. oktoobril Eesti Rahva Muuseumis Tartus ning Tallinna suurkontserdil pühapäeval, 16. oktoobril sobitame pärimusmuusika Kultuurikatla loominguliste ruumidega.
Hõimupäeva hommikul kell 10.30 algab rahvusvaheline konverents „Soome-ugri muuseumid – kuidas edasi?”. Eesti Rahva Muuseumi uues majas Raadil (Muuseumi tee 2, Hurda saalis). Konverentsiga kutsume kaasa mõtlema, kuidas tutvustavad rahvusmuuseumid soome-ugri rahvaid, milliseid interaktiivseid võimalusi pakub tulevik ja millised on ohud.

ERMi soome-ugri ekspositsioonist „Uurali kaja” ja Eesti ekspositsioonist „Kohtumised” räägivad Art Leete ja Kristel Rattus. Oma tegevust tutvustavad rahvus- ja etnograafiamuuseumite teadlased, kes tegelevad soome-ugri rahvaste kultuuripärandi kogumise, tutvustamise ja uurimisega.

Vahetult pärast konverentsi, kell 18 algab suur pärimusmuusikakontsert, kus esinevad külla sõitnud soome-ugri rahvaste ansamblid ja neid tervitavad Eestis tegutsevad soome-ugri rahvaste ansamblid ja rahvalaulikud.

Pühapäeval kogunevad MTÜ Fenno-Ugria Asutuse kutsel Eestisse hõimupäevadele saabunud pärimusmuusikaansamblid Tallinnasse. Suurkontsert algab kell 14 loomekeskuses Kultuurikatel.

Eestis tegutsevad soome-ugri seltsid seavad sisse infolauad rahvaste käsitööd ja kultuuri tutvustavate väljapanekutega ja laulavad külalistele tervituslaule. Töötab kohvik soome-ugri rahvaste suupistetega.

Täna, 14. oktoobril saab Tartust tõeline hõimupäevade kese. Tartu ülikoolis (Ülikooli 16, ruum 215) kõneleb Ungari etnograafiamuuseumi teadur handi šamaanide maailmapildist ja ülesannetest. Õhtul esilinastub Eesti Rahva Muuseumis (Muuseumi tee 2, Hurda saal) Indrek Jäätsi ja Maido Selgmäe dokumentaalfilm „Läbi vepslaste maa: 50 aastat hiljem” ning Karlova teatris (Tähe 66) saab rõõmu tunda udmurdi kultuurist Maria Korepanova, Ekton Korka ja Jumšan Guri esituses.

Huviväärseid üritusi jagub hõimupäevadel kõikidele ja kõikjale. Laupäeval, 15. oktoobril kell 11 algab hõimupäevale pühendatud soome-ugri päev Eesti Vabaõhumuuseumis. Hõimurahvastele ja nende kultuurile pühendatud sündmusi toimub 8.–31. oktoobrini üle Eesti.

Hõimupäevad 2016
Konverentsi ajakava
Tartu programm
Narva programm

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast. Hõimupäevade eestvedajaks on MTÜ Fenno-Ugria Asutus, kuid hõimurahvastele pühendatud üritusi korraldatakse üle Eesti ka paljudes koolides ja rahvamajades. Hõimupäevade liikumisega on ühinenud eri valdkondade ühendused ja asutused, näitamaks üles solidaarsust soome-ugri sugulasrahvastega ning toetada neid oma kultuuri ja keele hoidmisel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!