Kiri heale koolijuhile

14. okt. 2016 Mari-Vivian Ellam Kiltsi põhikooli emakeeleõpetaja - Kommenteeri artiklit

Õpetajate päeva järel olen mõelnud mitmel korral Sulle, oma ülemusele – koolijuhile, kelle eeskuju on mulle andnud kõige väärtuslikumad juhtimise õppetunnid ning kes on kasvatanud minust lojaalse töötaja.

Juba esimestel kuudel, kui minust sai Kiltsi põhikooli õpetaja, avastasin end korduvalt mõttelt, et mul on parim ülemus, kes mul iial olnud on. Iga Sinu sõna tundus puhas kuld (ilmselt suuresti ka seetõttu, et Sa rääkisid vähe), iga tegu küllusliku kogemuse ilming. Nüüd, pisut üle viie aasta hiljem, on pühakuoreool Su pea ümber veidi tuhmunud ja pean tunnistama tõeks vanema kolleegi suust kuuldud tollal uskumatuna tundunud tõiga, et Sulgi on omad vead. Ent teadmine ja usk, et tegemist on ühega parimatest võimalikest ülemustest, ei ole kadunud.

Tulnud Tallinnast maale tööle, kolisin viie esimese tööaasta jooksul kuus korda. Elades mitmesugustes tingimustes ja leidmata päris sobivat elukohta, ei tulnud mul seejuures pähegi, et kõige lihtsam oleks töökohta vahetada. Peale selle, et tahtsin elada pigem maal kui linnas, oli väga suur roll selles, et otsustasin jääda tööle Kiltsis, just kooli töökeskkonnal, mis otseselt sõltub Sinust. Mina ei ole aga sugugi ainus noor õpetaja, kes on Kiltsi põhikooli püsima jäänud, olgugi et maailmas on ka muid kohti, kus töötada.

Ma arvan, et sellest, kuidas Sina kooli juhid, on väga paljudel juhtidel midagi õppida. Kõige rohkem oskan ma aga rääkida sellest, kuidas sa suhtud oma kollektiivi.

Sa suhtud õpetajatesse kui oma meeskonda. Iga õpetaja, kes tuleb meie kooli tööle, saab kollektiivi osaks, mitte lihtsalt palgaliseks, ja Sa ootad sellist suhtumist ka vastu. Sa suhtud meisse kui „kõige vahvamasse kampa, mida pole üheski teises koolis”.

Sa suhtud oma õpetajatesse võrdselt. Kui kedagi kallistad, kallistad ka teisi. Kui pakud kellelegi hüvesid, võimaldad seda samadel tingimustel ka teistele. Kui tõstad kedagi esile, tunnustad ka teisi. Kui kedagi noomid, noomid sama asja eest ka teisi.

Sa kaitsed oma õpetajaid igas olukorras. Mind tuli noore ja oskamatu õpetajana kaitsta nii laste kui ka lapsevanemate eest.

Sa kiidad oma õpetajaid. Iga väike tegu, olgu see õpilase juhendamine luulevõistlusel või spontaanne kunstinäitus, pälvib avaliku tänu.

Sa tunnustad ja motiveerid õpetajaid kõigi mittesõnaliste vahenditega, mis sul on. Ja Sa teed kõik selleks, et Sul oleks, millega tunnustada.

Sa naerad palju. Sa naerad meie naljade üle, naerad iseenda üle, naerad meie üle (kõige paremas mõttes) ja teed ise väga head nalja. Sind on õnnistatud huumorimeelega ja vaevalt õnnestub üheski teises Eesti koolis kuulda õpetajate toast nii palju naeru kui meie omast.

Sa leiad oma õpetajatele aega. Sa kuulad meid ära isegi siis, kui Sul tundub mitu kiiret asja pooleli olevat. Iga meie mure leiab lahenduse.

Sa oled väga järje- ja meelekindel. Sa jääd oma nõudmistele kindlaks ja Sinu puhul ei ole ohtu, et muudad poole päeva pealt meelt.

Sa jagad oma rõõme ja muresid. Me oleme Sinu meeskond ja tagala, kellele võib usaldada suuri mureküsimusi.

Sa keelad meil muretsemast asjade pärast, mis ei ole meie võimuses. Isegi kui sa muret jagad, siis ajad sa kõik asjad ise korda. Võib-olla on see Sinu suurim miinus.

Sageli olen mõelnud, mis motiveerib Sind küllaltki tagasihoidliku tasu eest olema nii hea juht ja oma õlgadel nii suurt koormat kandma.

Kes kiidab, kaitseb, julgustab ja toetab Sind? Kuidagi sobimatu tundub tulla, Sulle õlale patsutada ja öelda, et oled tubli. Ma ju vahel ütlen, aga see väike „tubli” tundub jõuetu ja isegi kohatu, justkui kontekstiväline ja põhjendamatu. Aga nõnda kirjapanduna, punkt punkti haaval kirjeldatuna, ei tundugi see enam nii jõuetu.

Merje, aitäh, et oled nii hea ülemus!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!