Kodanikupäeva esseekonkursi teema on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale

10. okt. 2016 MISA - Kommenteeri artiklit

Integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed (MISA) ootab kuni 23. oktoobrini kõiki üldhariduskoolide 7.–12. klassi ja kutsekoolide õpilasi osalema kodanikupäeva esseekonkursil. Noori oodatakse sel aastal oma mõtteid avaldama teemal „Eesti Vabariigi 100. sünnipäev – kas olen külaline või sünnipäevalaps?”.

„Eesti Vabariik saab peagi 100-aastaseks. Mõelge, kui palju on juhtunud juba meie eluajal ja kui kiiresti on ühiskond selle aja jooksul muutunud. Lastes silmade eest läbi joosta saja aasta jooksul toimunud sündmused, mõistame, kui rikas on Eesti ajalugu ning kui palju inimesi on selle kujunemisse panustanud,” selgitas MISA kodanikuhariduse valdkonnajuht Toivo Sikk.

Käesoleva aasta esseekonkursil osaleja saab asetada end kas Eesti Vabariigi sünnipäeva külalise või siis sünnipäevalapse enda rolli ning väljendada oma mõtteid, vaateid ja tundeid seoses riigi tähtpäevaga. Teema võimaldab noorel süveneda enda rolli ühiskonnas ja püstitada küsimuse, mida saabuv juubel talle tähendab.

Kodanikupäeva esseekonkurss toimub sellel aastal juba kuuendat korda. Konkursil osalev töö tuleb kirjutada esseekonkursi blanketile eesti keeles. Essee pikkus võib olla kuni kaks lehekülge  (3600 tähemärki). Essee tuleb saata e-aadressil essee@meis.ee, hiljemalt 23. oktoobril. Blanketile tuleb märkida oma nimi, kooli nimi ja klassi või rühma number, samuti tuleb lisada oma telefoninumber ning e-aadress. Esseekonkursi juhendi ja blanketi leiab MISA kodulehelt.

Iga konkursil osaleja võib võistlusele saata ühe essee. Kirjutada võib mineviku, tänapäeva või tuleviku vaatevinklist. Tugineda võib ka järgnevatele küsimustele:

  • Mida on noored erinevatel aegadel Eesti arengusse panustanud?
  • Kuidas on tänapäeva noortel võimalik osaleda Eesti ühiskonna arengus?
  • Mida noor inimene saab teha, et rikastada Eesti tänapäeva ja/või tulevikku?
  • Millises valdkonnas näeb essee autor kiirema arengu vajadust?
  • Mida noor on ise teinud või valmis tegema Eesti arengu heaks?

Käesoleva aasta edukamaid esseede kirjutajaid tunnustatakse 20. detsembril riigikogus esseekonkursi ja kodanikupäeva viktoriini parimate tunnustamisüritusel.

MISA korraldab kodanikupäeva teemalist esseekonkurssi koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!