Kohtumiseni kooliraamatukogus!

21. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Kooliraamatukogud üle Eesti pakuvad toredaid ja huvitavaid teenuseid igas vanuses koolirahvale ja teistelegi. Kooliraamatukogudest on saanud teatud mõttes kultuurikeskused.

Tänapäevane kooliraamatukogu on õpikeskus, kus on ühendatud info hankimise võimalus (seda nii füüsilisel kui ka elektroonilisel kujul), lugemishuvi toetamine ja arendavad vaba aja veetmise võimalused. Kooliraamatukogu eesmärk on muuhulgas toetada õppekava elluviimist.

Kooliraamatukogu on targale õpetajale suurepärane partner, mille abil vürtsitada ainetundi, luua koos üritusi ja projekte või kasutada kooliraamatukogude pakutavaid teenuseid.

Järgnevalt saate lugeda toredatest ja ainulaadsetest teenustest ning üritustest, mida kooliraamatukogud üle Eesti pakuvad. Kirjeldused on mõeldud teistele kooliraamatukogudele ideede andmiseks ning on seega inspiratsiooniks ka õpetajatele, kes saavad neid teenuseid ja mõnusaid üritusi ka oma kooliraamatukogudelt küsida.

Eesti raamatukoguhoidjate ühingu kooliraamatukogude sektsiooni nimel Kadri Haavandi


Lasila Põhikooli palavikuvastased moosid. Foto: Kadi Prants

Lasila Põhikooli palavikuvastased moosid. Foto: Kadi Prants

 

Karlsson 60, palavikuvastane moos ja palju muud loomingulist

Lasila põhikool asub Rakvere vallas vanas mõisamajas. Raamatukogu tegevusi ja teenuseid olen aastatega mitmekesistanud vastavalt kooli tavadele. Et koolitöö sujuks, müün õpilastele vajalikke lisaõppevahendeid ja meie kooli T-särke. Vajadusel asendan ka õpetajaid, pildistan kooliüritusi ja kajastan sündmusi kooli Facebooki-lehel.

Õpilastega suhtlen ka ringitundides. Viin läbi raamatukogutunde, harjutame sõnamängu „Scrabble”. Viimati võtsin raamatu „Võta näpust!” vahendusel ette kuulsate lendlausete tutvustamise ja jõudsime välja Ivan Krõlovi valmideni. Samast raamatust läheb käiku valm „Siga tamme all”, sest tulemas on ülekooliline tammepäev, mis on seotud valla 25 aasta juubeliks istutatavate tammedega.

Selleks päevaks kaunistan lugemissaali teemakohaselt, teen näituse ja küsimustiku ning korraldan võistluse tammetõrude tõstmises riisipulkadega. Igal aastal toimub nädalane ülekooliline raamatuüritus − lugemissaal muutub popiks kohaks.

Mõtlen välja raamatu sisuga seotud vahetunnimänge, konkursse ja liikumismänge, mis meeldivad lastele. Viimane suurüritus oli Karlsson 60. Üks mängudest oli „Fille ja Rulle lõks”. Ühte jalga pidi kokku seotud mängijatepaar sai üle nööri hüpata. Parim tulemus oli 143 järjestikust hüpet. Põnevaim konkurss oli „Palavikuvastane moos”, kus rõhk oli asetatud moosipurgi kaunistamisele. Sellel aastal on plaanis Puhhi nädal.
Raamatukoguöö korraldamisse kaasan õpetajaid. Õpilased saavad ööga seotud kingituse (padi, lebomatt), mängime kuulsaid telemänge, TondiTõrjeTöötoas meisterdame kaitsva talismani, toimub ööriiete moedemonstratsioon ja disko.

Kooliraamatukoguhoidjal on võimalik ennast loominguliselt väljendada. Looming on ju hinge toit! Oma elu tulebki ise eriliseks teha ja ennast pidevalt arendada. Millisel töökohal saaks veel esmaspäeva hommikul kell 8.15 Lõõtsavägilasi kuulata?

Lasila põhikooli raamatukoguhoidja Kadi Prants


Pimekohting, raamatuseljaluule ja muud ainuomast

Viimsi Keskkooli raamatuseljaluule. Foto: Aime Miil

Viimsi Keskkooli raamatuseljaluule. Foto: Aime Miil

Kooliraamatukogu kõige suurem väljakutse on jõuda kõikide vanusegruppideni, algklassiõpilastest gümnaasiumiõpilasteni, aga ka täiskasvanud lugejate ehk kooli personalini. Teeme tööd selle nimel, et kõik leiaksid tee raamatukokku.

Paljud meie ettevõtmised on pikaajalise traditsiooniga, näiteks ettelugemispäeva ning raamatu ja roosi päeva tähistamine. Igal aastal püüame seda veidi omamoodi korraldada: kas tulevad appi õpetajad või käivad vanemate klasside õpilased ette lugemas, isegi lapsevanemad löövad kaasa. Õhinaga oodatakse raamatu ja roosi päeva, mil kõigil on võimalus kinkida raamatukogule raamat ja meie anname vastu roosi.

Et lugemisele veidi üllatusmomenti juurde anda, oleme kaks aastat korraldanud pimekohtingut raamatuga. Kui muidu valitakse raamat kas sisukokkuvõtte või kaane järgi, siis nüüd pakime raamatud ära ja alles kodus saab lugeja oma lektüüri teada. Nii mõnigi on saanud uudse lugemiskogemuse või -elamuse.

Raamatukogus saab läbi viia natuke teistmoodi kirjandustundi. Meie panime lapsed luuletama ja õpilased koostasid raamatuseljaluulet. See pakkus põneva võimaluse otsida riiulitelt raamatuid ja avastada uut. Lisaks valmis hulganisti lõbusaid luuletusi, mis pildistati kõik üles.

Muusika-aastat tähistasime raamatukogus muusikanädalaga, vahetundide ajal kõlas muusika nii õpilaste kui ka õpetajate esituses. Merekultuuriaasta puhul jõudsid raamatukokku paat ja kalavõrgud ning palju muud merega seotut.

Midagi meile eriomast ka: anname välja oma raamatukogu auhinda. Nimelt valime kooli personali hulgast kuldkliendi, kes saab raamatukogu kuldkaardi (millega kaasnevad teatud privileegid), ning raamatukogusõbra.

Viimsi keskkooli raamatukogu juhataja Aime Miil


Eluloofilmid ja kohalik televisioon

Neli aastat tagasi sain huvitava pakkumise lüüa kaasa meie oma kodukandi inimestest persoonilugude tegemisel. Esialgu olin intervjueerija rollis. Sealt edasi hakkas videote tegemine mind üha enam huvitama.

Esimese persooniloo monteerisin oma vanaemast ja sain sellele väga emotsionaalset tagasisidet. Nüüdseks õpetan koolis lastele multifilmide tegemist ja juhendan koolis gümnaasiumi praktilise meedia kursust. Olen teinud eluloolisi filme Abja gümnaasiumi kauaaegsest direktorist, samuti füüsikaõpetajast. Olen läbinud filmide ja videote loomise kursusi, kuid kõige rohkem on mind siiski õpetanud kogemused ja katsetused ise.

Selle aasta algusest sai teoks mõnda aega vaka all hoitud idee luua aktiivsete kohalikega Abja TV, mis on praeguseks välja andnud kolm kohalikku elu kajastavat saadet. Soovitan igal kooliraamatukoguhoidjal mõelda, mis teda huvitab ning milles on ta andekas, ja seda oma töös ära kasutada, pakkudes nii õpilastele kui ka õpetajatele ainulaadseid ja põnevaid teenuseid!

Abja gümnaasiumi raamatukoguhoidja Laine Lindvest


Raamatukogu kui lugemispesa ja kultuurikeskus

Raamatukogu pole ammu enam pelgalt raamatute laenutamise koht – seda võib pidada kultuurikeskuseks, kus tahetakse mõnusalt vaba aega sisustada.

Paikuse raamatukogu on ühendatud raamatukogu, kus tegutsevad koos valla- ja kooliraamatukogu. Eri huvigruppidel on ka erinevad huvid, õpilased tahavad raamatukogus sõpradega kohtuda, juttu puhuda, koosolekuid ja rühmatöid teha; lapsed koos vanematega tahavad lisaks uute raamatute vaatamisele ja laenutamisele ka aega sisustada, näitusi vaadata, huvitavate inimestega kohtuda, lapsed tahavad mängida. Eakad inimesed soovivad eelkõige arvutikursustel osaleda.

Paikuse raamatukogu üritab kõigi huvigruppidega arvestada ja kõigile midagi pakkuda. Põhitähelepanu on suunatud siiski lastele, kuna lapsi ja noori on meie lugejate hulgas kõige enam. Nii oleme korraldanud neile väga palju mitmesuguse suunitlusega üritusi, näiteks kutsunud külla kirjanikke ja teisi huvitavaid inimesi oma tööst rääkima, korraldame ka omaloominguvõistlusi, nii kunsti kui ka jutu- ja luulekirjutamise võistlusi, viime läbi teemapäevi. Hiljuti vaatasime üleilmsel kääbikupäeval raamatukogus kääbikute filmi.

Iga kuu viime läbi viktoriine, oktoobri alguses toimub meil muusikanädalal kontsertsari, kus kogu nädala vältel on võimalik raamatukogus musitseerivaid õpilasi kuulata, oktoobri lõpus tähistame ettelugemisepäeva ja toimub palju muud. Raamatukogus tegutsev lugemispesa ring on mõeldud 1. ja 2. klassi õpilastele, seal tutvustatakse uusi raamatuid, kirjanikke, mängitakse ja meisterdatakse.

Paikuse raamatukogu direktor Gerli Lehemets


Teenused, teadmised ja näitused

Lisaks vahvatele üritustele pakub meie raamatukogu õpetajatele ja õpilastele ka teenuseid. Kooliraamatukokku on koondunud võimalus printida, paljundada, lamineerida ja köita.

Pakume nii raamatukogutunde kui ka infootsingule ja entsüklopeediate kasutamisele pühendatud tunde, samuti kirjanikest ja nende loomingust rääkivaid tunde.

Õpilastele meeldib aeg-ajalt klassiruumist välja saada ning omandada uusi teadmisi teistsuguses keskkonnas – selleks sobib kooliraamatukogu suurepäraselt. Õpetajad saavad alati pöörduda kooliraamatukokku küsimustega, mis puudutab info ja materjalide hankimist või arvutiabi. Kooliraamatukogu on suurepärane koht õpilastööde näitusteks, olgu väljas siis joonistused või luuleraamatud.

Pärnu Ülejõe põhikooli raamatukogu juhataja Kadri Haavandi


logoÜleriigilised raamatukogu­päevad „Kohtume raamatukogus” toimuvad Eesti Raamatukogu­­hoidjate Ühingu eestvedamisel 20.–30. oktoobrini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!