Konverentsi keskmes on Tartust maailma läinud mõiste „ülikoolimaastik”

3. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikoolilinnak on maailma mõistes unikaalne, sest Tartu ja Tartu ülikool on üks eeskujulikumaid ülikoolimaastiku kujunemise näiteid Euroopas nii arhitektuurilises kui ka kultuurilises mõttes. Sellest tulenevalt toimub 5.–7. oktoobrini Tartu ülikoolis rahvusvaheline konverents, mis keskendub valgustusajastul kujunenud ülikooliansamblite ja tollase hariduselu uurimisele ning ülikoolimaastike kujunemisele.

Mõiste „ülikoolimaastik” tähendus ja kasutamine on maailma mastaabis uus suund, mille on kasutusse toonud Tartu ülikooli kunstiajaloo professor Juhan Maiste, kes on ka käesoleva konverentsi idee autor.

Professor Juhan Maiste sõnul kuulub Euroopa kultuuri ajaloos ülikoolile keskne koht: „Ülikooli idee on valguse ja valgustuse idee, mis hariduse, teaduse, niisamuti kui visuaalsete kunstide raames kujundab eelduse ühele valgustusajastul endale uue sisu ja vormi leidnud fenomenile – ülikoolimaastikule.”

Konverents „Ülikoolimaastik valgustusajastu valguses” keskendub kolmele põhiküsimusele. Esimene suur teemaring hõlmab valgustusajastu ülikooli mõiste analüüsi. Mida kujutab endast valgustusajastu ülikoolimaastik, mis on selle ideoloogilised alused? Teine teema keskendub Tartu ülikooli ja tema arhitektuurimaastiku uurimisele teiste valgustusaja ülikoolide kontekstis.

Kolmas teema on ülikooliarhitektuuri ja keskkonna omavahelise sidususe uurimine.

Konverentsil kõnelevad mitmed rahvusvaheliste ülikoolide, sh Konstanzi, Paris-Sorbonne’i, Oxfordi, Stanfordi, Manchesteri, Leipzigi jne esindajad. Tutvu esinejate ja ettekannete tegijatega konverentsi kodulehel.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!