Koolijuhid said inspiratsiooni

28. okt. 2016 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

a-1019.–21. oktoobrini Maastrichtis toimunud Euroopa koolijuhtide assotsiatsiooni (ESHA) konverentsist teemal „Rahvusvaheline inspiratsioon hariduses: juhtimine loeb!” võttis osa ka 55 Eesti koolijuhti.

Maastrichti kogunes 650 koolijuhti 27 riigist. Konverentsi töötoad toimusid neljal laiemal teemal: „Tulevikuunistus: 21. sajandi pedagoogika”, „Inspireerida ja olla innovaatiline: 21. sajandi juhtimine”, „Globaalne kodakondsus: 21. sajandi pädevused” ja „21. sajandi laste heaolu”.

Eesti koolijuhtide ühenduse esimehele, Tallinna inglise kolledži direktorile Toomas Kruusimäele jäid konverentsilt meelde võtmeküsimused, mis ühtviisi olulised nii Eestis kui ka kogu Euroopas.

Esmalt see, et õpetajate teadmised ja oskused andekate äratundmiseks ning nende toetamiseks on üleilmne katsumus,” lausus Kruusimägi. „Ühine mure on ka, et õpetajate tänased teadmised ja oskused piiravad neil tänase ja homse õppija mõistmist ning tema tehnoloogia­rikkas maailmas toetamist.”

Koolijuhid arutlesid sellegi üle, kuidas toetada õpetajat tema rolli muutudes õpetajast juhendajaks ja õpetajast liidriks, ning otsisid vastuseid küsimusele, kuidas anda edasi häid ja edukaid näiteid muutustest ja muudatustest eri riikide hariduses, et muuta süsteemi.

Miina Härma gümnaasiumi direktorile Ene Tannbergile oli huvitav arutelu teemal, milline võiks olla 21. sajandi õpetaja. Rõhutati loomingulisuse tähtsust. Õpetajail tasub klassi ees seistes mõelda sellele, kas ta tahaks endale õpilasena sellist õpetajat, nagu tema ise on. Täpselt samuti peaks õpetaja mõtlema, kas ta sooviks endasarnast kolleegi.

Konverentsi peaesinejad suurel laval olid Hollandi kunstnik ja novaator Daan Roosengaarde, akadeemik Zachary Walker, Kanada haridusuurija Michael Fullan ja evolutsioonipsühholoog Mark van Vugt.

Euroopa koolijuhtide assotsiatsiooni konverentsid toimuvad iga kahe aasta tagant. Aastal 2018 kohtuvad koolijuhid Eestis. Toomas Kruusimägi kutsuski Maastrichtis Euroopa kolleege Eestisse, et koos tähistada meie riigi juubelit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!