Koolituste abil ettevõtlikumaks

7. okt. 2016 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

8

 

Ettevõtlikkuse ja ettevõtluse arendamise programmi täiendkoolituste tegevussuuna juht Anneli Lorenz. Foto: erakogu

Ettevõtlikkuse ja ettevõtluse arendamise programmi täiendkoolituste tegevussuuna juht Anneli Lorenz. Foto: erakogu

Aasta algul käivitunud ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe arendamise programmi täiendkoolitustel õpivad koos nii kogemustega ärihaid kui ka algteadmiste janus õpetajad.

Üheksa kuuga on koolitustel käinud teadmisi omandamas juba üle kahesaja õppejõu, õpetaja, ettevõtja.

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse lektor Piret Aus osales kevadel Tartus programmi raames koolitusel „Projektipõhine praktika ettevõtlikkuspädevuste arendamiseks”.

Kuna kuulajate seas oli mitmesuguse projektitöö kogemusega osalejaid, siis vajas esmalt ülerääkimist projekti olemus ja projektimajandusega seotu. Teemas sees olevatele inimestele tundus see osa pisut tüütu kordusena,” lausus Aus. „Kaks põnevaimat osa olid minu jaoks aga nutikas sisuturundus Facebookis ning liftikõne õpetus.”

Viljandi kultuuriakadeemias on praktikal väga suur osakaal, tegu on rakenduskõrgkooliga ja ettevõtlusõpe toimub juba mitmeid aastaid. Seetõttu on liftikõne tudengite äriideede valmimisprotsessi lahutamatu osa.

Selle kõne valmimise õpetust ei ole eales liiga palju, ka õppejõududele, märkis Aus. Ta on juba rakendanud mõningaid koolituselt saadud nippe, näiteks Facebookis kultuuriakadeemia kultuurhariduse osakonna lehekülje sisu loomisel.

Vabas vormis julgelt mõtteid vahetades tekkis kolleegide vahel hea energia, arutelude käigus jagati väärt kogemusi ning ka teadmisi, mida neist kogemustest õpitud on. Suur tänu ettevõtlikkuse ja ettevõtluse arendamise programmi loojatele ning läbiviijatele,” ütles Aus.

Unistus mahlavabrikust

Lehtse kooli õpetaja Jaanus Õunap osales Tallinnas programmi koolitusel, mis käsitles ettevõtluse aluste õpetamist koolis.

Koolitus oli asjalik ja hästi läbi viidud, õppejõud hästi valmistunud, tõid elulisi näiteid,” lausus Õunap. „Koolitajate seas oli ka ettevõtete esindajaid. Mõnigi loeng lõppes aplausiga.”

Õunapi sõnul oli tähtis ka see, et koolitus oli tasuta. Maakooli õpetaja jaoks silmiavav koolitus pani mõlgutama mõtteid, mida võiks teha oma koolis. Õunap tegigi juhtkonnale ettepanekuid. Sümpaatse mõttena jäi talle loengutest kõlama koostöövajadus, ja mitte ainult ettevõtete vahel, vaid üleüldse.

Ettevõtlikkust õpilastel jagub, samuti koostööoskust. Kolme nädala eest tegime poistega kooli õunaaias mahla ja nad heietasid juba mõtteid oma ettevõttest,” kiitis Õunap.

Moderncapital OÜ juhatuse liige Birgit Laidvere osales aprillis Tallinnas mentorite koolitusel. Kahepäevase koolituse teine õppus toimub oktoobri keskel. Laidverele jättis esimene päev meeldivas õhkkonnas professionaalse lektori läbiviimisel väga hea mulje. Teemaks oli mentorlus, mentorsuhte ja koostöö arendamine tudengite ettevõtlusmeeskondadega. Seminaris vaeti mentori rolli ja mentorluse olemust, viidi läbi kaasahaaravaid rühmatöid ning jagati infot soovitatava kirjanduse ja töövahendite kohta.

Kuigi mentori peamine roll on nõustatavate toetamine ja nõustamine, aitab mentorlus ka mentoril endal areneda,” sõnas Laidvere. „Seetõttu on mentoril põnev ühelt poolt oma teadmisi ja kogemusi jagada ning juhendatavate ettevõtmisi toetada, teisalt aga ka ennast pidevalt arendada: lugeda, koolitada, diskuteerida.”

Laidvere on teiseks koolituspäevaks valmis ja teinud ära kodutöö. Ta töötas läbi nn kohustusliku kirjanduse ja osales juba ühel mentorite lisakoolitusel.

Näen mentorluses võimalust aidata juhendatavatel nende eesmärkideni jõuda ja neilt ise õppida,” tõdes Laidvere.

Sihikul on lõiming

Ettevõtlikkuse ja ettevõtluse arendamise programmi täiendkoolituste tegevussuuna juhi Anneli Lorenzi sõnul on käesoleva aasta koolitused olnud vajaduspõhised ja koolituskava kokku pandud selle alusel, mida õppejõud ja õpetajad võiksid oma tööks kõige enam vajada. Järgmise aasta koolitustel on tähelepanu all ettevõtlus- ja ettevõtlikkuspädevuste lõimimine ja seda selliselt, et kõikide ainete õpetajatel tekib arusaam ja võimalus neid pädevusi oma tundidesse lõimida.

Üritame teha koolitusi sisulisemaks ja läheneda süsteemsemalt, et kasu oleks suurem ja osalejad saaks kaasa meilt vajalikke tööriistu, häid metoodikaid, õppevara, interaktiivseid lahendusi,” rääkis Lorenz.

Koolitatavate sihtrühm on endiselt lai ja ühte klassituppa oodatakse õpetajaid, õppejõude, ettevõtjaid, tugipersonali, kes toetab ettevõtlusõppe toimimist.

Kui sel aastal on olnud põhiliselt lühemad koolitused, siis järgmisel aastal planeeritakse pikemaid, mis jagatakse osadeks, et luua tervikpilti ja siduda osalejaid tihedamalt programmiga. Selline sidumine laiendab ettevõtlusõppe kogukonda ja kasvatab ka uusi koolitajaid.

Koolitustel osalevail õpetajail on tähtis roll viia teave koolidesse ning olla ise aktiivsed eestvedajad,” rõhutas Lorenz. „Tahame jõuda individuaalselt igaüheni, seepärast pole rühmad väga suured.”

Teemade ring, mida pakutakse, on lai ja loodetavasti leiab igaüks, kes tahab arendada teadmisi ettevõtlusest ja ettevõtlikkusest, endale huvipakkuvat.

Kui tänastel koolitustel on õppijatel veel endiselt võimalus olla suhteliselt passiivne, siis ettevõtlusõppe koolituste puhul tahame seda lausa vältida,” ütles Lorenz. „Juba toimunud koolitustega oleme pannud osalejad situatsiooni, kus nad on sunnitud tegutsema. Ja ärge arvake, et see kõikidele meeldib. Aga sellele suunale jääme kindlaks.”

Programmi eesmärk on koolitada 650 inimest 2018. aasta lõpuks.

Programmi „Ettevõtlikkuse ja ettevõtlus­õppe süsteemne arendamine kõigil haridus­tasemetel” toetatakse Euroopa Liidu Euroopa sotsiaalfondist.

 


1-13VALIK OKTOOBRIS ALGAVAID KOOLITUSI

  • Ettevõtluspraktika juhendamine – kutse- ja kõrghariduse ettevõtluspraktika juhendajatele ja koordinaatoritele.
  • Tänasest ettevõtlikust homseks ettevõtjaks – kutsehariduse ettevõtlusõpetajatele ja õpetajatele.
  • Mentorlusest süvitsi – üld- ja kutsehariduse õpetajatele, kes viivad läbi ettevõtlus- ja majandusõpet.
  • Loovustehnikad ettevõtlusõppes – üld- ja kutsehariduse õpetajatele, kes viivad läbi ettevõtlus- ja majandusõpet.
  • Coaching’u-võtete kasutamine ettevõtluspädevuste arendamisel
    üld- ja kutsehariduse õpetajatele, kõrg­hariduse õppejõududele, tugipersonalile.

Koolituste kohta leiad infot http://ettevõtlusõpe.ee/koolitused2016/
Uuri infot koolituste ja  programmi tegevuste kohta ka Facebookist https://www.facebook.com/ettevotlusope/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!