„Loomulik surm” – uus näitus tervishoiumuuseumis

26. okt. 2016 Eesti tervishoiu muuseum - Kommenteeri artiklit

2015. aastal Eesti parima püsinäituse auhinna pälvinud Eesti tervishoiu muuseumis avatakse 28. oktoobril uus näitus „Loomulik surm”. Näitus aitab tuua selgust surmaga seotud küsimustesse ja tunnetesse, näidates surma kui elu loomulikku osa, mida ei ole vaja karta ega müstifitseerida.

Näituse eesmärk on rääkida surmast kui loomulikust osast inimese elus; panna inimesi mõtlema elu ajalikkusest. „Surma meelespidamine paneb meid õigesti elama – ärksalt, inimlikult, täisväärtuslikult. Seda on vaja selleks, et meile määratud ajal lahkuda hingerahuga,” lisas näituse kuraator Ülle Kask.

Näitus selgitab, miks ja kuidas inimesed surevad, kirjeldab kehaga toimuvaid surmajärgseid muutusi, puudutab surija kohtlemise eetilist külge ning teisi surmaga seotud teemasid.

Lisaks koostajatele saavad näitusel sõna surmateema uurijad, muusika- ja putukaeksperdid, matusekorraldajad ning inimesed meie ümbert, kellega salvestatud intervjuud kirjeldavad surmaga seotud mõtteid ja tundeid. Näitusel saab kuulata matusemuusikat, sooritada virtuaalset lahkamist digilaual, näha surma ja leinaga seotud esemeid. Näituse raames toimuvad temaatiline loengusari ja muuseumitunnid.

Näitus „Loomulik surm” jääb avatuks 31. augustini 2017.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!