Minister Maris Lauri: valimistel osalemine näitab inimese huvi riigi tuleviku vastu

31. okt. 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Maris Lauri andis täna külalisõpetajana tunni Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis, kus suunas õpilasi mõtisklema oma kodanikukohustuste üle ning kutsus noori üles osalema kohalike omavalitsuste valimisel.

Seoses valimisea langetamisega kohalikel valimistel on järgmisel aastal ligikaudu 23 000 16–17-aastasel noorel võimalik osaleda kohalike omavalitsuste valimisel.
Minister Maris Lauri kutsus noori seda võimalust aktiivselt kasutama. „Inimene, kes läheb valima, näitab, et ta hoolib oma riigist,” ütles minister. „Valimistel mitteosalemine on märk sellest, et riigi tulevik ei lähe korda. Neil, kes valima ei lähe, pole alust ka hiljem kritiseerida. Kes aga on valinud, kuid pettub oma valikus, siis seda saab ja tulebki öelda.”
Minister julgustas noori ühiskonnaelus rohkem kaasa rääkima ning märkis, et valimisea langetamine ühest küljest aitab kujundada noortes valimisharjumust ja suurendab noorte aktiivsust, teisalt õpetab otsustama ja vastutama. „Need on olulised oskused nii noore inimese elus kui igas eas inimeste jaoks,” lisas minister.
Riigikogu kiitis tänavu jaanuaris heaks seadusemuudatuse, millega langetati valimisiga kohalikel valimistel 18 eluaastalt 16-le. Seadus võimaldab 2017. aastal kohalikel valimistel kaasa rääkida ligikaudu 23 000 16–17-aastasel noorel. Kokku on potentsiaalseid esmavalijaid üle 47 000, sest esimest korda avaneb võimalus osaleda valimistel ka ligikaudu 24 000 18–19-aastasel, kes viimati toimunud (riigikogu) valimiste ajal olid alaealised.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!