Õpilased kaaluvad algklassilaste koolikotte

10. okt. 2016 Eesti õpilasesinduste liit - 1 Kommentaar

Eesti õpilasesinduste liidu eestvedamisel on 2014. ja 2015. aasta oktoobris toimunud koolides algklasside koolikottide kaalumise kampaania. Kampaania toimub aktiivsete õpilaste eestvedamisel juba kolmandat korda, sel aastal 10.–14. oktoobrini. Ranitsaid kaalutakse koolides üle Eesti.

Pikemat aega on aktuaalne olnud algklassilaste koolirõõmu teema. Tihti vähendavad seda rõõmu nii kooli hindamissüsteem kui ka ülemäärased nõudmised. Üks suur probleem on ka algklassiõpilaste koolikottide raskus. See mõjutab juba varakult ka nende rühti. Oluline on varakult koormust vähendada, tunniplaani korrigeerida ning anda võimalus hoida kooliasju koolis. Selleks peavad koostööd tegema nii koolijuhid, lapsevanemad ning ka õpilasesindajad. Koolikottide kaalumine on üks võimalus aidata sellele koostööle kaasa ning analüüsida, kas ranitsate raskuse probleem on aastate jooksul paranenud.

Uuendusena kaalume 2016. aastal mõnes koolis ära ka õppematerjalid, mida selleks päevaks vaja on. Selle põhjal saab analüüsida, kas koolikottide raskus tuleneb põhiliselt õpikutest ja kui palju tohib olla koduseid töid, et ranitsad lubatud raskuses püsiksid.

Koolikottide kaalumise kampaania kestab terve nädala. Kampaanias osalevates koolides kaaluvad ranitsaid vabatahtlikud õpilased. Koolikotte kaalutakse igas õppeasutuses ühe korra. Saadud tulemused saadetakse Eesti õpilasesinduste liidu tegevmeeskonnale, kes võrdleb ja analüüsib eelmise aasta andmeid selle aasta tulemustega. Kampaania lõpuks selgub, kas ja kui palju on tulemused võrreldes eelmiste aastatega muutunud.

„2014. ja 2015. aastal kaaluti kokku ligi 4500 koolikotti, kokku 24 Eesti koolis. Mõlemal aastal ületas umbes 65% ranitsaid lubatud raskuse. Tervisekaitsenõuded reguleerivad, kui palju tohib kaaluda õpik ja kui raske võib olla koolilapse ranits või portfell. Koolitarbeid täis seljakott ei tohiks ületada 10–15% lapse kehakaalust. Kuna esimestel kooliaastatel tohib koolikoti raskus olla 3–4,5 kg, on oluline, et koolikott ise oleks valmistatud kergest materjalist. Koti maksimaalne kaal tühjalt on umbes 1 kg. Hea meel on aga selle üle, et juba kolmandat aastat järjest juhivad õpilased ise probleemile tähelepanu ja kaasõpilaste koolikotid on jätkuvalt luubi all,” selgitab kampaania läbiviimise vajalikkust ning põhjust õpilasliidu avaliku poliitika juht Dauri Paškovski.

Kampaaniat viib õpilasliidu avaliku poliitika valdkond 10.–14. oktoobril läbi Tallinna inglise kolledžis, Tallinna Mustamäe gümnaasiumis, Kiili gümnaasiumis, Tartu Descartesi koolis, Juhan Liivi nim Alatskivi keskkoolis, Vana-Vigala põhikoolis, Kärdla põhikoolis, Tarvastu gümnaasiumis, August Kitzbergi nim gümnaasiumis, Kadrina keskkoolis, Kuressaare Vanalinna koolis, Paide gümnaasiumis.

Õpilasliit kutsub üles ka teisi koole, eesotsas õpilasesindusi, liituma kampaaniaga ka oma koolis ning tulemusi õpilasliiduga jagama.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Õpilased kaaluvad algklassilaste koolikotte”

  1. Ehe ütleb:

    Palun tulgemeie Tallinna Kesklinna Venegymnaasiumisse. Kaal on 5.5-6 kg kolmapäevati.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!