Sauga raamatukogu ja noorte­keskus koolitavad merekarusid

21. okt. 2016 Piia Salundi Sauga raamatukogu juhataja - Kommenteeri artiklit
Matkajuht Argo Linnamäe ja parve kogunenud kajakimatkajad mandri ja Manija vahel. Foto: Argo Linnamäe

Matkajuht Argo Linnamäe ja parve kogunenud kajakimatkajad mandri ja Manija vahel. Foto: Argo Linnamäe

 

Pärnu külje all Saugas asuvad raamatukogu ja noortekeskus teevad tihedat koostööd. Eks see ole ka loomulik, kuna asutakse ühe katuse all.

Merekultuuri aastal sündis raamatukogu algatusel koostööprojekt „Igaühest võib saada merekaru” – eri vanuses noortele mõeldud ürituste sari.

Kevadisel öölugemisel rääkis kirjanik Juhani Püttsepp raamatukogus oma teostest ja sellest, kuidas ta leidis endale pudelpostisõbrad. Merega seotud olid ka pimedas orienteerumise ja viktoriiniülesanded, mis lahendati ära üsna tublisti. Üllatuslikult valmistas noortele enim raskusi info­otsing internetist.

Hilistel õhtutundidel korraldatud piraadidiskol kees energiat omajagu – seda jäi üle ka poole ööni lobisemiseks. Eks seetõttu oli hommikul nii mõnelgi „piraadil” ärkamisega tõsiseid raskusi.

Suvel tutvusid noored Pernova hariduskeskuse matkaringi juhi Argo Linnamäe käe all kajakisõiduga, julgematega võtsime ette merematka Munalaiu sadamast Manija saarele. Ilmataat matkaliste suhtes just ülearu suurt sõbralikkust üles ei näidanud, päeva edenedes tuule- ja vihmahood vaid tugevnesid.

Plaanitud mõnus lõkkeõhtu Riida talus asendus seetõttu vahukommide grillimisega gaasipõletil, lihakraam sai krõbedaks praeahjus. Selle üle ei näinud aga keegi kurvastavat – tühi kõht on kõige parem kokk! Meeleolu loomiseks kuulati katkendeid põnevast merereisist üle ookeani raamatust „Hulljulge reis”, ukulele saatel laulsime nii palju, kui kellelgi sõnad ja viis meeles olid.

Hommikul kiikas isegi päike pilve vahelt. Taas võtsime suuna merele, et jõuda kohalikku muuseumi, kus tutvusime saareelu ja elanike päritoluga, uudistasime hülgepüügiriistu ja näputööd. Meil õnnestus näha ka rannarahva kanade ehk kosklate pesakaste, suurt rändrahnu ja 2005. aasta uputuse merepiiri posti.

Tagasiteel puhus tuul soodsast suunast, mis aerutamise veidi lihtsamaks tegi ja vaprad, aga väsinud noored mandrile aitas. Ühe osavõtnu sõnul oli Manija matk tema selle suve kõige suurem, aga ka väga põnev katsumus.

Argo Linnamäe juhtimisel oli noortel võimalus Pärnu lahel ka purjetamisega tutvuda. Mõõdukas vastutuules, kui lained kõrgele pritsides jahi vööri aeg-ajalt üle ujutasid, oli lõbu nii laialt, et seda peeti koguni tivolist paremaks meelelahutuseks. Sekka õpiti mereohutusreegleid, jahi roolimist ja pautimist.

Novembris on plaanis külastada Lennusadamat ja jäälõhkujat Suur Tõll, et tutvustada noortele lähemalt meresõiduajalugu.

Projekti toetab ENTK ANK projekti­konkurss.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!