Tartu tähetorni juhataja Janet Laidla valiti rahvusvahelise teadusinstrumentide komisjoni juhatuse liikmeks

11. okt. 2016 Tartu ülikooli muuseum - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli muuseumi Tartu tähetorni juhataja Janet Laidla valiti rahvusvahelise teadusinstrumentide komisjoni (Scientific Instrument Commission) uue kolmeliikmelise juhatuse liikmeks. Uus juhatus kinnitatakse ametlikult ametisse 2017. aasta suvel Rio de Janeiros toimuval konverentsil.

Teadusinstrumentide komisjoni eesmärk on edendada teadusinstrumentide ajaloo uurimist ning kollektsioonide dokumenteerimist ja säilitamist üle maailma. Organisatsiooni põhiline väljund on iga-aastased sümpoosionid, mis toimuvad paikades, kus asub mõni tähelepanuvääriv teadusinstrumentide kollektsioon. 2014. aastal kogunes komisjon Tartus.

Juhatuse liikmete üks põhilisi ülesandeid on koordineerida konverentside iga-aastast toimumist, kuid konverentside vaheajal tuleb silmitsi seista teistegi lahendamist vajavate küsimustega. „Tartu ülikoolil on silmapaistvalt rikkalikud rahvusvahelise tähtsusega teaduskollektsioonid, millest olulise osa moodustavad teadusinstrumendid. Seega on rahvusvahelistes võrgustikes kaasalöömine äärmiselt oluline,” selgitab Laidla. „Juhatuse liikmeks valimine oli suur au ning see saab olema ka suur väljakutse, kuid kogemuspagas, mille annab töötamine külg külje kõrval oma ala spetsialistidega üle maailma on hindamatu väärtusega.”

Teadusinstrumentide komisjon on rahvusvahelise teaduse ning  tehnikaajaloo ja -filosoofia ühenduse (International Union of History and Philosophy of Science and Technology) allorganisatsioon.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!