TÜ dotsent: kliima soojenemine võib tulevikus kaasa tuua sadu liigsurmasid

7. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Eestis esimest korda toimuva rahvusvahelise keskkonnakonverentsi fookuses on keskkonna jätkusuutlikkus. Muuhulgas on vaatluse all globaalsed kliimamuutused, mille osas peab Eesti vaatama tulevikku ning leidma kohanemisvõimalusi, mis kaasnevad näiteks keskmise õhutemperatuuri tõusuga.

Rahvusvahelise keskkonna teaduskonverentsi EcoBalt2016 esineb teiste hulgas Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru, kes räägib kliimamuutuste mõjudest ja nendega kohanemise vajadusest.

Orru kirjeldas, et pessimistlikumate stsenaariumite alusel võib sajandi keskpaigaks suureneda keskmine õhutemperatuur Eestis 2,7 ja sajandi lõpuks 4,3 kraadi võrra: „Sellega seoses hakkab meil tihedamini olema ka vähemalt 30-kraadiseid päevi, kus oleme aastatel 1996‒2013 näinud suremuse tõusu rahvastikus 18% ning üle 75-aastatel 45% võrra. Kuna see võiks tulevikus kaasa tuua sadu liigsurmasid, siis peame efektiivselt tööle panema hoiatussüsteemid ning välja töötama tegevusplaanid teadmaks, kuidas toimida hoiatuste korral.”

Konverentsil käsitletakse kliimamuutustega kohanemise kõrval ka jätkusuutliku elukeskkonna ning rohelise keemia teemasid, tutvustatakse keskkonnateaduse arengut, keskkonnakorralduse aspekte ja keskkonna analüüside uusimaid suundi. Omaette teemasessioonid on rohelise linna ning keskkonna saastatuse probleemid.

Konverentsile on registreerunud rohkem kui 140 osalejat enam kui 25 riigist nii Euroopast kui ka kaugemalt. Konverentsi kavas on enam kui 40 suulist ettekannet, 40 stendiettekannet ning toimuvad koolitused.

Konverents toimub AKKI teaduskonsortsiumi eestvedamisel Tartu ülikooli, Tallinna tehnikaülikooli ja Eesti keskkonnauuringute keskuse koostööna. Konverentsi toetavad keskkonnainvesteeringute keskus ja EAS.

Konverents toimub Tartu ülikoolis 9.–12. oktoobrini. Tutvu konverentsi EcoBalt2016 kavaga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!