Vaheajal Tartu haridus­festivalile!

14. okt. 2016 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

a-14

Teist aastat kutsub Tartu linnavalitsuse haridusosakond koolirahvast sügisesel koolivaheajal, 25.–27. oktoobrini haridusfestivalile. Oma uksed ja südame avavad 16 kooli, kus külastajatel on võimalus õppida õpetajatelt või koos õpetajatega.

Eelmise aasta tihedas programmis oli osalejail raske jõuda ühest linnaosast teise. Seepärast jagatakse tänavu päevad Tartu eri piirkondade vahel. 25. oktoobril keskendub programm Annelinna, 26. oktoobril Karlova-Variku-Tamme-Veeriku ja 27. oktoobril kesklinna koolidele.

Festivali ühe eestvedaja, Tartu linnavalitsuse juristi Kairit Peekmani sõnul on tänavu kavas rohkem õpetajalt õpetajale õpitubasid. Huvilistel üle Eesti on võimalik teada saada, kuidas Tartu koolides pedagoogilisi küsimusi lahendatakse. Suurem osa teemadest on klassiruumi tasandil ja peaks seega kõnetama rohkem õpetajaid kui peamist sihtrühma.

Kuid kavas on tegevust ka koolijuhtidele, lapsevanematele, õpilastele. „Kindlasti ootame festivalile ka hariduselu edendajaid valdadest ja linnadest,” sõnas Peekman. „Üldistel teemadel on siiski väiksem osakaal kui eelmisel aastal. Mul on sellest kahju, sest KOV-i tasandile on just sellised hariduspoliitilised arutelud olulisemad. Tegelikult on need olulised ka õpetajale, kui ta tahab haridusotsustest aru saada. Õpetajatel on võimalik selleks tulla HTM-i õpitubadesse igal festivalipäeval algusega kell 14.”

Korraldajail on hea meel, et selle aasta festival on valminud tihedas koostöös HTM-i ja TÜ-ga. Koostöös TÜ-ga esineb näiteks koolijuhtimise teemal Utrechti ülikooli professor Robert-Jan Simons. Haridusfestivali algatajale Peekmanile on alati tundunud, et üks suur valdkonna maineüritus peaks toimuma Tartu kolme olulise haridusvaldkonna edendaja koostöös.

Kuna mitmed olulised hariduselu edendajad on koondunud Tartusse, tuleb meil hakata edendaja rolli ka avalikult paremini välja kandma,” lisas Peekman. Tuleb teha rohkem avalikke üritusi, kus kõigil on võimalik osa saada suuremast hariduspildist.

Oleme kuulnud näidet müüriladujatest: ühed näevad müüris müüri ja teised kirikut,” sõnas Peekman. „Kui piirdud oma igapäevategevusega ega näe tervikut, puudub sul suund ja arusaamine, miks sa seda kõike teed. Seepärast olen veendunud, et hariduse üldisematel teemadel on programmis oluline koht, kuigi õpetaja eelistab näpunäiteid klassiruumi tasandil.”

Vahelduse mõttes on programmis igal päeval midagi meelelahutuslikku.

Festivali kava on veebilehel www.haridusfestival.tartu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!