AHHAA avas maailmas ainulaadse 10 miljoni tähega planetaariumi

10. nov. 2016 AHHAA - Kommenteeri artiklit

Sellel nädalal avas teaduskeskus AHHAA uuenenud planetaariumi, mis on oma tehniliste ja füüsilise võimekuse poolest maailmas unikaalne.

AHHAA juhatuse esimehe Andres Juure sõnul muutus külastaja jaoks kõige rohkem see, et pilt tähtedest ja tähistaevast on veelgi parem ning teravam.

„Meie planetaariumis saab näha umbes 10 miljonit tähte. Kosmoseelamus on muutunud nutikamaks ja teravamaks. Kes ei usu, võtku binokkel kaasa ja näete rohkem tähti kui palja silmaga,” märkis Juur.

„Kui päris tähistaevas kehva Eesti ilma tõttu nägemata jääb, siis meie planetaariumis on selleks võimalus. Tulemus, mida AHHAA-s näha saab, on ülimalt realistlik ja planetaariumis saab kosmost vaadelda hoolimata päevast või kellaajast.”

AHHAA planetaariumi unikaalsus väljendub võimekuses näidata korraga nii optilist kui ka digitaalset pilti. Juur täpsustas, et üldiselt on Eesti planetaariumid spetsialiseerunud ühele projektsiooniviisile. Näiteks Tartu tähetorni planetaarium näitab ainult optilisi tähti, Narvas seevastu saab näha ainult digitaalset tähistaevast.

„Selliseid planetaariume, kus on digitaalse ja optilise pildi näitamise võimalus koos, on Euroopas ülimalt vähe ja üks nendest on siin AHHAA-s. See tähendab, et näidata saab nii päikesesüsteemi, rahvusvahelist kosmosejaama, rännata süvakosmoses ringi ja näidata seda maailma, mis meile Maa pealt paistab.”

Lisaks uutele tehnilistele lahendustele avanes külastajatel võimalus näha ka kahte uut etendust: „Avastades universumit” on mõeldud huvilistele alates koolieast ja „Lendame koos kosmosesse” kutsub vaatama ka pisemaid kosmosesõpru. Lisaks suurenes istekohtade arv planetaariumis.

Teaduskeskus AHHAA planetaarium on maailmas ainuke kerakujuline planetaarium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!