Brüsseli IV Euroopa koolis saab nüüdsest omandada põhiharidust eesti keeles

30. nov. 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

Täna avati Brüsseli IV Euroopa koolis pidulikult eesti sektsioon. Käesoleva aasta sügisest on võimalik Eestist pärit perede lastel Brüsselis elamise ajal omandada põhiharidus eesti keeles. Eestikeelse põhihariduse võimaldamine Euroopa koolis on esmakordne. Seni puudus eestlastel emakeelne sektsioon ja Eesti päritolu õpilased õppisid inglise, prantsuse või saksa keeles ja said emakeeleõpet vaid ühe ainetunni päevas.

„Eestikeelse hariduse omandamine on väga oluline, et tagada meie Brüsselis töötavate vanemate lastele kvaliteetne emakeelne haridus,” ütles minister Mailis Reps ja lisas: „Kui tahame eestlasteks jääda, tuleb meil kõigil eesti keelt ja meelt hoida ja kaitsta, eesti keeles õpetada ja õppida. On tõeline privileeg võimaldada oma lastel omandada välismaal elades eestikeelset üldharidust. Vaid Belgias Brüsselis elades on see võimalus nüüd olemas, mujal välismaal elades saab see olla vaid unistus. Kindlasti pole vähe tähtis ka see, et perede Eestisse tagasipöördumisel lihtsustab eesti keeles omandatud haridus õpilastel oma haridustee sujuvat jätkamist.”

Euroopa koolide peamine eesmärk on anda ühtset haridust Euroopa ühenduste teenistujate lastele ning aluspõhimõte on emakeelse õppe võimaldamine. Omakeelne sektsioon avatakse Euroopa koolis, kui üht ja sama keelt kõnelevate laste arv on selleks piisav. 13 aasta vältel, mil eesti õpilased on õppinud Euroopa koolis Brüsselis, on õpilaste arv aasta-aastalt kasvanud. Eesti sektsiooni loomise vajadus ja kohustus tuleneski üha suurenevast õpilaste arvust ja Euroopa koolide konventsioonist tulenevast õigusest kvaliteetsele emakeelsele haridusele. Praegu tegutseb Euroopa koolide konventsiooni alusel seitsmes riigis 14 kooli ligi 25 000 õpilasega. Lisaks tegutseb 14 akrediteeritud Euroopa kooli, sh Tallinna Euroopa kool.

Eesti keelt õpetatakse käesoleval õppeaastal kuues Euroopa koolis: Brüsseli II Euroopa koolis Belgias, Luxembourgi I Euroopa koolis Luksemburgis, Brüsseli IV Euroopa koolis Belgias, Alicante Euroopa koolis Hispaanias, Müncheni Euroopa koolis Saksamaal ja Frankfurdi Euroopa koolis Saksamaal. Eestist pärit õpilasi õpib ühtekokku Euroopa koolides 256.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!