Eesti teaduskeele konverents Tallinna ülikoolis

28. nov. 2016 TLÜ - Kommenteeri artiklit

IV eesti teaduskeele konverents Tallinna ülikoolis 2. ja 3. detsembril

Tallinna ülikoolis korraldataval konverentsil osaleb ülikoolide ja teadusasutuste õppejõude, teadureid, doktorante, üliõpilasi, teadustekstide tõlkijaid, toimetajaid jt. Erialati-valdkonniti tuleb jutuks biokeemia, keskkonnakaitse, keeleteadus, merendus, metroloogia, muusika, poliitika, raamatupidamine, semantika, terminoloogia, õigusteadus ja riivamisi muudki.

Kutsutud kõneleja, TLÜ humanitaarteaduste instituudi Itaalia uuringute ja semiootika professor Daniele Monticelli avardab vaadet teaduse mitmekeelsusele itaalia üld- ja oskuskeelekorraldust tutvustades.

Ettekandeis käsitletakse eesti teadus- ja üldkeele vastastikmõju, terminivara otstarbekust ning erialateksti mõistetavust kõrgkooliõpikuis jm õppevahendeis. Eritletakse üliõpilastööde ja doktoriväitekirjade, teadusartiklite ja monograafiate keeletarvitust. Arutletakse, kuidas luua ladusat ja täpset eestikeelset teadus- ja õppeteksti ja kuidas seda looma õpetada.

Peale ettekannete korraldatakse kaks töötuba: ühes mõtiskletakse, kuidas mis tahes valdkonna uurimisteemat täpselt ja lühidalt sõnastada, teises püütakse uue tehnoloogia võimalustega esile kerkivaile mõisteile leida otstarbekaid termineid. Minisümpoosionil keskendutakse loovuse mõistestiku mitmetahulisele vaatlusele eelkõige muusikateaduse kaudu, otsides sellest kõnelemiseks sobivaid oskuskeelendeid.

Konverentsi esialgne kava on siin. Ettekannete, töötubade ja sümpoosioni tutvustused on siin.

Osaleda saab tasuta, kuid palume registreeruda hiljemalt 30. novembril võrgus.

Konverentsi korraldab TLÜ teaduskeelekeskus koostöös TLÜ konverentsi­keskusega. Toetavad riiklik „Eestikeelse terminoloogia programm 2013–2017” ja TLÜ humanitaarteaduste instituudi uuringufond.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!