Emakeelne ülikool tähistab 97. aastapäeva

28. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 1. detsembril tähistab Tartu ülikool rahvusülikooli 97. aastapäeva. Aastapäeva puhul peetakse ülikooli aulas traditsiooniline aktus, kus audoktorite ning doktorite promoveerimise järel antakse üle TÜ Rahvusmõtte auhind. Vaata aktuse otseülekannet siit.

Rahvusülikooli 97. aastapäeva tähistamine saab alguse juba 30. novembril, kui kell 16 antakse ülikooli muuseumi valges saalis üle Tartu ülikooli sihtasutuse stipendiumid.
Aastapäeva kõrghetke tähistatakse neljapäeval, 1. detsembril. Kell 12 avab ülikooli aulas aastapäevaaktuse rektor Volli Kalm. Rektori sõnavõtule järgnev TÜ kunstiajaloo professori Juhan Maiste akadeemiline loeng käsitleb ülikoolimaastiku rahvuslikku ja rahvusvahelist perspektiivi.
Rahvusülikooli sünnipäeval promoveeritakse viis audoktorit ja aktusele eelneva aasta jooksul kraadi kaitsnud 118 doktorit. Tartu ülikooli audoktoriteks nimetatakse järgmised silmapaistvad professorid:

Stefan Schreiner, Tübingeni ülikooli professor (usuteaduse audoktor).
Eberhard Klaus Wolfgang Winkler, Göttingeni ülikooli professor (keeleteaduse audoktor).
Christian Tomuschat, Berliini Humboldti ülikooli emeriitprofessor (õigusteaduse audoktor),
Kauko K. Mäkinen, Turu ülikooli emeriitprofessor (hambaarstiteaduse audoktor),
Markku Leskelä, Helsingi ülikooli professor (loodus- ja täppisteaduste audoktor).

Teatavaks tehakse ka TÜ Rahvusmõtte auhinna laureaat. Auhinnaga tunnustab Tartu ülikool isikuid, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust.
Õhtu jätkub traditsioonilise tõrvikrongkäiguga, mis algab kell 17 Vanemuise 46 õppehoone eest. Kell 19 algab Vanemuise kontserdimajas aastapäevaball „Rahvusvaheline rahvusülikool”.
Aastapäevaürituste raames peavad audoktorid avalikke loenguid ja TÜ muuseumi valges saalis toimub ülikooli muuseumi aastakonverents „Muutuste sajand Eesti meditsiinis”. Rahvusülikooli 97. aastapäeva tähistatakse ka Viljandi kultuuriakadeemias ja Pärnu kolledžis.
15. jaanuarini jääb ülikooli peahoone fuajees avatuks TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala tudengite tekinäitus „Muhu tikitud tekid ja Lääne-Eestist pärit koopiatekid”.
Aastapäevaürituste täieliku programmiga on võimalik tutvuda Tartu ülikooli koduleheküljel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!