Haridusuudiseid välismaalt

4. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Brasiilia koolitüdruk räägib

Interneti on vallutanud 16-aastase Brasiilia koolitüdruku Ana Julia Ribeiro kõne Brasiilia seadusandjatele. Parana osariigis peetud kõne oli vastuseks riigi plaanile peatada investeeringud haridusvaldkonda järgmiseks 20 aastaks.

Kõnes kaitseb tüdruk õpilaste õigusi. Tema sõnul ei olnud tal aega kõnet ette valmistada ja ta rääkis asjadest nii, nagu need on, puudutades ka poliitilise arutelu keelamist koolides, vahendab BBC. „Poliitiliste arutelude keeld haavab õpilaste iseseisva mõtlemise võimet,” ütles ta.

Leiutaja hakkab koolitama insenere

Leiutaja Sir James Dyson hakkab Suurbritannias Malmesburys koostöös Warwicki ülikooliga insenere koolitama. Dysoni tehnoloogiainstituut avab uksed 2017. aasta sügisel.

Dysoni sõnul tekkis vajadus haridusasutuse järele, sest 2020. aastaks vajab Ühendkuningriik konkurentsis püsimiseks miljonit inseneri, kes oleksid pädevad tarkvara, riistvara ja elektroonika vallas. Õpingute ajal töötavad üliõpilased neid juhendavate teadlastega väljaspool asutust kasutust leidvate projektide kallal, kirjutab BBC.

Ühiselamust eemaldatakse uksed

Indoneeslasi ärritab sotsiaalminister Khofifah Indar Parawansa mõte, et ühiselamutes peaks eemaldama tubadelt uksed – see on tema sõnul vajalik samasooliste paaride tekke vältimiseks. Minister külastas prestiižset ülikooli, kus uksed puuduvad ning üliõpilaste tegevust tubades saab jälgida. Ülikooli nime ta ei avaldanud, aga väidab, et külastatud ülikool peab saama teistele eeskujuks. Kava vastased arvavad, et uste eemaldamine kõrgendaks turvariske ja kaotaks vajaliku privaatsuse, vahendab The Guardian.

Hispaania lapsevanemad streigivad koduste ülesannete vastu

Esimesena streigivad nad nädalavahetuseks antava kodutöö vastu. OECD uuringul peab 15-aastane õpilane nädala sees tegema Hispaanias 6,5 tundi koduseid ülesandeid, koos nädalavahetusega üle kümne tunni. Streigiga viitavad lapsevanemad ÜRO lapse õiguste konventsiooni 31. artiklile, mille kohaselt on lapsel õigus puhkusele ja jõudeajale, mida ta saab kasutada mänguks ja meelelahutuslikuks tegevuseks vastavalt eale, vahendab Der Spiegel.

Kõrgkoolis nr 42 pole ühtegi õppejõudu

Californias avati kõrgkool, mille nimeks sai seriaalimaastikul elu mõtet tähistav arv ‒ 42. Kõrgkool 42 on Prantsusmaal tegutseva sama numbriga kõrgkooli filiaal.

Unikaalseks muudab kooli fakt, et seal puuduvad õppejõud ja õpetajad. Üliõpilased juhendavad üksteist ja hindavad üksteise tööd. Kooli lõpetamiseks on vaja saavutada 21. tasand, milleks kulub vähemalt kolm aastat. Üliõpilased tegelevad koos tarkvaraprojektidega. Õppimine on tasuta ja kandideerimisel ei ole vajalik eelnev keskharidus, vahendab BBC.

Saksa ülikoolid muutuvad kitsimaks

Saksamaal võttis Baden-Württembergi liidumaa vastu otsuse, mille kohaselt kehtestatakse õppemaks väljaspoolt Euroopa Liitu saabunud üliõpilastele, kirjutab Der Spiegel. Õppemaksunõue hakkab kehtima 2017/2018. õppeaastast.

Semestri tasu ei ole veel kindlaks määratud. Lisaks Euroopa Liidu kodanikele ei pea õppemaksu maksma Erasmuse üliõpilasvahetusprogrammis osalejad, pagulased ja väga vaesed üliõpilased. Õppemaksuga soovitakse vähendada eelarvepuudujääke.

Inglise koole vaevab kaadrivoolavus

Kolmandik 2010. aastal tööle asunud uutest inglise õpetajatest on koolidest jäädavalt lahkunud ja valinud töötamiseks teise valdkonna, vahendab The Independent. Nende tööleasumise aasta tähistas samal ajal suurte reformide aastat Inglise haridussüsteemis.

13% värsketest õpetajatest lahkus esimese tööaasta jooksul. Lahkumise peamisteks põhjusteks peetakse suurenenud töökoormust ja palgaga seotud probleeme. Lisaks õpetajate jäädavale lahkumisele kimbutab Inglise koole üldine kaadrivoolavus.

Šoti kool leidis vihmakindla õpetaja

Maailmast äralõigatud Mucki saarel asuv algkool Šotimaal Hebriididel leidis õpetaja sotsiaalmeedia abiga. 40 elanikuga saarele hakati õpetajat otsima maikuus. Edu saatis otsinguid pärast internetikampaaniat, kus otsiti entusiastlikku, kannatlikku ja arusaajat õpetajat, kelle kapis leidub kvaliteetne vihmariietus. Kaheksa õpilasega algkooli tuli õpetaja Inglismaalt. Ilmast sõltuva laevaühendusega ja poeta saarele kolib ta koos abikaasa ja kahe lapsega, vahendab veebileht tes.com.

Kõrgharidusega inimeste kirjaoskus on väga kõikuv

OECD avaldas testitulemused, mis mõõtsid eri riikide ülikoolilõpetanute kirjaoskust. Tulemused riigiti erinesid tüüpilistest hinnangutest, kus esirinnas on mainekad kõrgkoolid, näiteks Oxford. Parima tulemuse saavutas Jaapan, järgnesid Soome, Hollandi, Austraalia ja Norra ülikoolide lõpetanud. Kõige halvemad oskused on Itaalia, Hispaania ja Kreeka lõpetanutel. Tulemustest võib järeldada, et kõrghariduse kvaliteet riigisiseselt varieerub vähem testi tipus olevates riikides, näiteks Soomes, vahendab BBC.

Tualettpaber õppevahendiks

Riiklik Rafael Garcia Valino algkool Hispaanias Yepesis palus õpilastel lisaks vihikutele ja teistele klassikalistele koolitarvetele sel aastal kaasa võtta kuus rulli tualettpaberit. Lapsevanem Carmen Contreras peab palvet „täiesti sürreaalseks”.

Madridist 50 kilomeetri kaugusel asuval koolil ei olevat tema sõnul raha piisava koguse tualettpaberi ostmiseks. Yepesi linnavalitsus pakkus välja võimaluse kooli aidata ja soovib osta koolile piisava tualettpaberivaru, vahendab The Guardian.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!