Haridusuudiseid välismaalt

27. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Taastav lähenemine koolis

Taastav lähenemine aitab lahendada õpilaste käitumisprobleeme, kirjutab BBC. Taastava lähenemise viljelemine tähendab seda, et õpilasi julgustatakse omavahelisi probleeme lahendama üksteisega rääkides, selle asemel et minna õpetaja juurde.

Walesis kasutavad mitmed koolid juba kaks aastat nimetatud lähenemist. Nad on õpetanud välja õpilasi, kes aitavad teistel õpilastel probleeme lahendada, küsides näiteks „Mida sa tundsid?”. Abilistele julgetakse rääkida teemadest, millest õpetajatele vaikitakse.

Koolitee sai turvalisemaks

Mõni kuu tagasi levisid internetis pildid Hiina Sichuani provintsi lastest, kes pidid kooli jõudmiseks ronima kaljudel 800 meetrit kohati mädanenud mitmesaja-aastaste redelite abil. 72 perest koosneva kogukonna ainus tee kooli oli mööda kaljut alla laskudes. Fotograaf Chen Jie lootis, et tema pildid aitavad olukorda muuta. Selle kuu alguses paigaldasid võimukandjad kaljule uue metallredeli, mis muudab koolitee ohutumaks ja lühemaks. Laste koolitee lühenes tunni võrra, vahendab The Guardian.

Ausad saksa õpilased

Neli poissi ja kaks 12‒13-aastast õpilast leidsid Freiburgi lähedal Gundelfingenis teel kooli tänavalt 30 000 eurot sularaha. Õpilased ei kahelnud hetkekski, mida rahaga ette võtta ‒ nad viisid leiu politseisse. Kuna nad pidid seetõttu koolist puuduma, kirjutas üks ametnik neile puudumistõendi. Kui nad kooli hilinesid, ei kurjustanud õpetaja nendega. Vastupidi, loost teadasaamise järel kiitis nende ausat käitumist, vahendab Der Spiegel.

Poolakad protestivad

Poolas protesteerisid õpetaja koolireformide vastu. 50 000 õpetajat, lapsevanemat ja teist reformivastast protesteerisid Varssavi tänavatel, vahendab thenews.pl. Kehtiv koolisüsteem viidi sisse 17 aastat tagasi ja see koosneb kuueaastasest algkooliastmest, kolmeaastasest põhikooliastmest ja kolmeaastasest keskkooliastmest. Uue kava kohaselt kaob ära põhikooliosa, algharidus kestab kaheksa aastat, millele järgneb viis aastat tehnikumi või neli aastat keskkooli. Õpetajad kardavad koondamist.

India õppurid eelistavad USA-d

Teist aastat järjest kasvab USA-s kõige rohkem Indiast pärit üliõpilaste arv. Kui 2014/2015. õppeaastal õppis USA-s 132 888 Indiast pärit üliõpilast, siis praeguseks on nende arv tõusnud 165 918-ni. Põhjuseks peetakse ruupia ja dollari vahelise kursi stabiliseerumist ja Ühendkuningriigi karmistunud viisatingimusi. Kuigi kõige kiiremini kasvab India tudengite osakaal, on arvuliselt USA-s kõige rohkem Hiina päritolu tudengeid, keda on indialastest kaks korda enam, vahendab BBC.

Õpetajad saadetakse digikoolitusele

Google toob virtuaalreaalsuse Ühendkuningriigi koolidesse, kirjutab tes.com. Õpetajatele pakutakse viietunnilist digitaalse garaaži nimelist digitaalsete oskuste parandamise koolitust, mis on mõeldud virtuaalreaalsuses vajalike oskuste omandamiseks.

Google on saanud tuhandetelt õpetajatelt head tagasisidet. Virtuaalreaalsus meeldib õpilastele. Muu seas arvatakse, et virtuaalreaalsus parandab õpilaste kirjaoskust. Koolitusi viiakse läbi rohkem kui sajas riigi linnas.

Saksa õpetajad hoiavad arvutitest eemale

Saksamaa õpetajad kasutavad arvuteid harva, kirjutab Der Spiegel. Neli õpetajat kümnest ei ole rahul enda kooli tehnikapargiga. Arvutite vähene kasutamine ei tulene ainult tehnikapuudusest. Kuus õpetajast kümnest väitis uuringus, et neil napib IT-oskusi.

Saksamaa haridusminister Johanna Wanka lubas, et 2021. aastaks investeeritakse koolide arvutistamisse ja internetistamisse viis miljardit eurot eesmärgiga varustada riigi 40 000 kooli modernsete võimalustega digihariduse pakkumiseks.

Kes räägib kõige paremini inglise keelt?

Välja on selgitatud inglise keelt võõrkeelena kasutavate riikide edetabel, vahendab the Local. Inglise keele on kõige paremini omandanud Holland, järgneb Taani. Ainult seitse riiki said keelepädevuse hindeks väga hea, lisaks Taanile ja Hollandile Rootsi, Norra ja Soome. Aasia riikidest oli parim Singapur. Kõige halvemini osatakse inglise keelt Laoses, Liibüas ja Iraagis. Parimad keeleoskajad üle kogu maailma on 18−25-aastased. Taani eesmärk on hariduse kvaliteeti tõsta ja tulevikus esikoht napsata.

Vaimne tervis sõltub lapsepõlvest

Skautidel ja gaididel on hilisemas elus vähem vaimse tervise häireid, vahendab tes.com. Rahvuslik lapse arengu uuring jälgis 10 000 1958. aasta novembris sündinud inimese elu. Edinburghi ja Glasgow’ ülikooli teadlased avastasid, et neil, kes olid tegutsenud skautide või gaididena, esines 15% vähem ärevuse või tujukusega seotud vaimseid häireid.

Grupitegevused õues arendavad iseseisvust, mis omakorda aitab elus rohkem edu saavutada, vähendades nii tavalisi stressi langemise põhjuseid.

Koolipäev võib lõppeda haiglas

Saksamaal viib koolivägivald lapsi haiglasse, vahendab Der Spiegel. Vahetunni ajal ründas kolm 13−16-aastast noort Thüringenis 11-aastast õpilast, mille tagajärjel viidi kannatanu peavigastusega haiglasse. Rünnaku põhjus ei ole teada.

Õpilase vigastused ei ole eluohtlikud, aga politsei algatas juurdluse ohtlike kehavigastuste tekitamise eest. Septembris rünnati Euskircheni piirkonna koolis 12-aastast poissi, kelle vigastused olid eluohtlikud. Kuriteo toimepanijana kahtlustatakse 14-aastast noort.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!