Hiite fotovõistluse võitis pilt Vormsi Suurallikast

25. nov. 2016 Ahto Kaasik TÜ looduslike pühapaikade keskus - Kommenteeri artiklit
Tänavuse hiite kuvavõistluse võidutöö: Epp Libe foto „Neitsite juuksed” meenutab sünget rahvapärimust Vormsi Suurallikast.

Tänavuse hiite kuvavõistluse võidutöö: Epp Libe foto „Neitsite juuksed” meenutab sünget rahvapärimust Vormsi Suurallikast.

 

Tänavu üheksandat korda toimunud rahvusvahelise hiite kuva- ehk fotovõistluse 1300 euro suuruse peaauhinna võitis harrastusfotograaf Epp Libe tehtud pilt Vormsi Suurallikast. Muinasjutulisel pildil on jäädvustatud vetikaisse mähkunud ohvriallikas, mis kutsub süüvima pühapaikade saladustesse.

Võidukuva autor Epp Libe õpib Eesti maaülikoolis loodusturismi, külastab pühapaiku sageli, kuid kuvavõistluse avastas juhuslikult: „Olen teadlik, et hiiepaiku soovitakse säilitada, kuid fotovõistluseni jõudsin juhuslikult, Salevere matkarada külastades, kuulutust silmates. Olime just suundumas ohvriallikale. Külastan tihti hiie- ja pühapaiku. Leian neis tugevaima ja kõige müstilisema sideme meie loodusega. Võidufoto on minu jaoks samuti eriline. See taasloob need emotsioonid, mida kohapeal tundsin, ja toob judinad ihusse. Ma pole varem midagi niisugust tundnud.”

Hõimurahvaste 300-eurose auhinna sai Udmurdimaa pühapaikade uurija Vladimir Kapitonovi kuva „Püha hiis Keremet vös”. Võidupildil on vana hiiemänd ja palvekoda kuala, kus toimuvad praegugi pühad talitused.

Noorte 200-eurose peaauhinna pälvis Saaremaa Valjala koolis õppiv ja õpetaja Ester Vaiksaare juhendatud 14-aastane Eeva Helga Kupits Väkra hiies tehtud pildiga „Kolm õde”.

Kokku antakse välja 20 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võrumaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte, muinsuskaitseameti jm eriauhinnad. Lisaks raha­auhindadele jagatakse välja ratsaretk, suitsusauna külastus, Viru Folgi, Roheliste rattaretke ja eri kursuste vabapääsmeid, raamatuid jpm.

Võistlusel osales enam kui 700 pilti 170 autorilt. Noorim osavõtja on nelja- ja vanim 82-aastane ning tase ulatub algajatest maailma tippudeni. Fotodel on jäädvustatud 31 riigi pühapaigad Euroopast, Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikast. Hõimurahvastest on esindatud saami, soome, ersa, handi, ingeri, karjala, komi, mari, udmurdi, vepsa ja setu pühapaigad. Enamik osavõtjaid on Eestist ning pilte on kõigist maakondadest.

Kuvasid hindasid loodusfotograaf Arne Ader, ajakirjanik Helen Arusoo, kunstnik Elo Liiv ja etnoloog Svetlana Karm ERM-ist.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pühapaiku ja nendega seotud pärandit ning julgustada inimesi pühapaikadega tutvuma. Võistlust korraldavad Tartu ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja sihtasutus ning Maavalla Koda. Kuvavõistluse patroon on ERM-i direktor Tõnis Lukas. Hiite kuvavõistlus toimub ka järgmisel aastal.

Võistluse paremikku tutvustatakse ja võitjaid autasustatakse Hiie väe tunnustamise sündmusel 3. detsembril kl 13 Tartus Muusemi tee 2 Eesti Rahva Muuseumi Jakob Hurda konverentsisaalis. Kõik huvilised on oodatud. Sissepääs tasuta.

Võidukuvadega saab tutvuda: http://www.­maavald.ee/uudised-10229-­2016/­5089-­hiite-kuvavoistluse-voitjad

Kõik võistlusel osalenud pildid: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused­/h/­maavalla-hiied-2016


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!