Maanteemuuseumis räägitakse vanemast ja uuemast teede- ja liiklusajaloost

23. nov. 2016 Eesti maanteemuuseum - Kommenteeri artiklit

Sellel reedel, 25. novembril toimub üheksandat korda Eesti maanteemuuseumi teedeajaloo päev, kus kõlavad ettekanded avavad teede-ja liiklusajaloo olulisi lähtekohti ja arenguid.

„Teedeajaloo päev on juba traditsiooniks saanud teadusseminar, mis on leidnud endale kindla koha muuseumi iga-aastases ürituste kalendris. Pakume laiale ringile õpetlastele ja uurijatele võimalust tutvustada teemasid, mis on seotud teede, liiklus- ja transpordiajalooga ning on muuseumi jaoks olulised,” rääkis maanteemuuseumi teadur Andres Seene.

Teadusürituse kaudu populariseerib, edendab ja väärtustab maanteemuuseum oma valdkonna ajaloo uurimist Eestis. „Ka selle aasta ürituse esinejate ja teemade valik peegeldab muuseumi teadus- ja näitustegevuse perspektiivist olulisi ja aktuaalseid temaatikaid,” täpsustas Seene.

Doktor Vladimir Sazonov Tartu ülikooli orientalistika keskusest käsitleb teede tähendust ja rolli muistses Lähis-Idas 3. aastatuhandel eKr, mis pakub head võimalust tasakaalustada maanteemuuseumi valdavalt Eesti-keskseid teemaarendusi sisuka üldajaloolise ekskursiga muinastsivilisatsioonidesse. Eesti lalgrattamuuseumi asutaja Valdo Praust kõneleb Lääne-Eesti suvisest ja talvisest teedevõrgust muinas- ja keskajal. Maanteemuuseumi teadur Andres Seene ettekanne keskendub 90 aasta tagustele maanteemasinate hangetele Eestis. Kristel Rattus Eesti Rahva Muuseumist vaatleb Nõukogude Eesti autokultuuri ERM-i kirjakogudes sisalduva ainese põhjal. Nõukogude Eesti olulisematele sillaehituse projektidele annab hinnangu inseneri vaatepunktilt Tallinna tehnikaülikooli professor Siim Idnurm. Maanteemuuseumi juhataja Kadri Valner vaeb teadus- ja uurimistöö võimalusi ning vajadusi oma mäluasutuse perspektiividest lähtuvalt.

Päeva lõpul on huvilistel võimalik tutvuda kevadel valminud muuseumi uue püsinäitudega „Head teed!”.

Teedeajaloo päev toimub Eesti maanteemuuseumis Varbusel Põlvamaal, 25. novembril kella 11–15.

Päevakava siin.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!