Maleta naabriga!

1. nov. 2016 Heino Laiapea ajakirjanik - Kommenteeri artiklit
Riidaja põhikooli õpilased tulevad pärast viiendat tundi samuti malekohtumisele.

Riidaja põhikooli õpilased tulevad pärast viiendat tundi samuti malekohtumisele. Foto: Heino Laiapea

Mis on meie koolimales aasta jooksul toimunud? Üks näide Viljandi gümnaasiumist. Soome ja Eesti president külastasid seda kooli. Kaks poissi olid malest nii haaratud, et ei teinud presidentidest väljagi. Soome president peatus ja hakkas poiste mängu jälgima. Eesti oma läks edasi. Eks saatemeeskond vaatas kella.

Talvel käisin paljudes Viljandimaa koolides direktorite ja huvijuhtidega rääkimas „Maleta naabriga!” põhimõttest. Tulemused olid head. Malendid olid nähtaval, õpetajad ja õpilased mängisid. Üle Eesti muutusid aktiivsemaks need koolid, kus oli juba varem maletatud ja kus on eestvedajaid. Juurde tuli ka uusi koole.

Varem mängiti malet muidugi rohkem. Eesti Rahva Muuseumile saadetud vanadelt fotodelt on näha, kuidas lapsed mängivad malet oma vanavanematega või õpetavad emadele käike. See on kinnitus, et üks põlvkond on vahepeal malest ilma jäänud.

Kui tahate teada, kuidas on maleelu sel aastal läinud, siis vaadake Eesti male toetusühingu lehekülge ja nende Facebooki ning lugege toetusühingu ajalehte Eesti Maleelu (tellige see endale).

Paul Keres 100

„Maletajat meenutatakse maletades,” on Merike Rõtova öelnud. Seega peaks Paul Kerese 100. mälestusfestivali põhiüritus olema üldrahvalik maletamine, mitte üks kiirmaleturniir kõrgel tasemal. Ja laiapõhjalisi malesündmusi jätkub ka. Näiteks Riidaja kultuurimajas toimub 9. novembril kell 14 kohtumine rahvusvahelise suurmeistri Kaido Külaotsaga. Kaheksakordne Eesti meister ja Soome malekoondise peatreener Kaido Külaots jagab maleõppe kogemusi ja räägib Eesti maleelust. Seejärel annab soovijatele simultaani.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!