November on lapse õiguste kuu

7. nov. 2016 Lastekaitse liit - Kommenteeri artiklit

Eesti ühines 20. novembril 1991 ÜRO lapse õiguste konventsiooniga, mis on lapse õiguste sisu mõistmisel, arendamisel ja määratlemisel rahvusvaheline ning riiklik lähtedokument. Eesti Vabariik tähistab ÜRO lapse õiguste konventsiooniga ühinemise 25. aastapäeva.

MTÜ Lastekaitse Liit tähistab igal aastal novembrit kui lapse õiguste kuud. Selle raames toimuvad järgmised üritused.

  • Koomiksikonkursile „Võrdsete võimaluste Eest(i)” oodatakse laste töid kuni 10. novembrini. Konkurss on sellel aastal suunatud 14–18-aastastele lastele (kaasa arvatud), preemiaks sõit Euroopa parlamenti Brüsselis.
  • Traditsiooniline aastakonverents „Kuidas elad Eestimaa laps? Eile, täna, homme” toimub 22. novembril Tallinna lauluväljaku klaassaalis.

Konverentsi peaesineja on Eurochildi pikaajaline endine president ja ÜRO lapse õiguste komitee liige dr Maria Herczog. Konverents edastatakse otseülekandena Postimehe portaalis.

  • Käesoleval aastal viis MTÜ Lastekaitse Liit laste seas läbi arvamusküsitluse, mis puudutab laste kogemusi interneti ja nutiseadmete kasutamisel. Uuringu tulemusi esitletakse 22. novembril lastekaitse liidu aastakonverentsil „Kuidas elad Eestimaa laps? Eile, täna, homme”.
  • PÖFF-i Just Filmi raames linastub kuuendat korda lapse õiguste eriprogramm (11.–20. novembrini). Programm koosneb üheteistkümnest laste elu eri tahke käsitlevast filmist. Filmidele järgnevad arutelud, kus mõtiskletakse kuivõrd on lapse õigused tagatud meil ja mujal.

Rohkem infot siit.

  • Lastekaitse liidu meediaseminar „Laps meedias ja meedia lapse ümber” toimub 1. detsembril Tartu ülikoolis.
  • Novembris valmib ÜRO lapse õiguste komitee üldkommentaar nr 12 tõlge eesti keelde, mis keskendub lapse õigusele olla ära kuulatud.

Üldkommentaari eestikeelset tõlget tutvustatakse 8. detsembril lastekaitsetöötajate seminaril sarjas „Samal poolel – lapse poolel”.

  • ÜRO lapse õiguste konventsiooni ratifitseerimise 25. aastapäevale pühendatud ajakirja Märka Last erinumber ilmus 2. novembril. Vaata siit.

Ajakirjast leiavad kasulikku ja harivat lugemist nii spetsialistid kui ka lapsevanemad. Ajakiri sisaldab ka artikleid juriidiliste nõuannete teemal, lastekaitse liidu kodulehel venekeelse tõlkega.

Lapse õiguste konventsiooniga ühinemise 25. aastapäevale pühendatud kodulehe aadress on konventsioon25.lastekaitseliit.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!