Õpetaja, tule PÖFF-ile koos oma klassiga

4. nov. 2016 Vladimir Svet õiguskantsleri nõunik - 1 Kommentaar

PÖFF-il saab vaadata ka lapse õigusi käsitlevate filmide programmi, mis peaks pakkuma erilist huvi just õpetajatele ja teistele lastega töötavatele spetsialistidele.

Filmid keskenduvad aktuaalsetele probleemidele ja väljakutsele, millega seisavad silmitsi tuhanded lapsed üle maailma. Programm on valminud JustFilmi, justiits- ja sotsiaalministeeriumi, lastekaitse liidu ja õiguskantsleri kantselei koostöös. Programm algab 13. novembril ja kavas on kümme eriilmelist filmi. Mitmele filmile järgneb kinosaalis arutelu koos oma ala asjatundjatega.

Eriprogramm pakub õpetajatele ja teistele lastega töötavatele spetsialistidele võimaluse puudutada teemasid, mille üle arutamine võib olla muidu raske või ebamugav. Lisaks on filmid põnevad ja heal kunstilisel tasemel. Järgnevalt kirjeldan mõningaid filme, mida õpetajad või lapsevanemad võiksid üheskoos või koos lastega vaadata.

„VÕRDSED”

Mis võib olla lastekodus elava lapse suurim unistus? Muidugi, leida üles oma vanemad ja asuda nendega koos elama. Samamoodi mõtleb Saksa lastekodus elav poiss Michi, kes juhuse tõttu saab teada oma isa nime ja otsustab temaga tuttavaks saada ning tema juurde kolida. Olukord muutub keeruliseks, kui Michi ja teised lastekodu kasvandikud avastavad, et poisi isa on väga lühikest kasvu. Keerulised suhted, kiusamine ja stigmatiseerimine, üksteise erinevustega arvestamine – kõike seda saavad kogeda filmi peakangelane ja tema isa enne, kui nad ühise keele leiavad ja tõelise sõpruseni jõuavad.

„4KINGS”

Jõulud on aasta üks ilusamaid aegu. Jõule saame veeta mõnusas koduses atmosfääris armastava perekonna keskel. Turvakodus elavaid noori paneb see aeg aga mõtlema üksindusest, oma traumadest, vägivallast ja lootusest hakata elama tavalist elu. Filmi neli peakangelast on noored inimesed, kellest igaühel on oma lugu, mis on viinud nad eemale perekonnast ja kodusoojusest. Lapsevanemate omavahelised konfliktid, vägivald, kasvatusprobleemid ja hirmud – kõik see on viinud väga erineva taustaga alaealisi kokku psühholoogiga, kes kõikide probleemide kiuste usub paremat ja püüab muuta jõule laste jaoks mingilgi määral pidupäevaks.

„TRAMPOLIN”

See film räägib väikesest tüdrukust, teismeeas neiust ja täiskasvanud naisterahvast. Ehkki nad on kõik pärit jõukatest perekondadest, kannatavad nad perevägivalla all. Nende loos näeme, kuidas vägivald tekitab vägivalda, kandub põlvkonnast põlvkonda ja kuidas armastus, kannatlikkus ja valmidus andestada aitavad vägivalla nõiaringist välja saada. Film näitab, kui kerge on purustada välist heaolufassaadi ja kui suur roll võib olla suurte probleemide lahendamisel väikestel tegudel ja kaastundel.

„6A”

Ühes põhikooliklassis on tõsine probleem: tüdrukute kamp kiusab teisi õpilasi ja rikub õhkkonda klassis. Noor õpetaja kutsub kokku lapsevanemate koosoleku, et arutada probleemi koos õpilastega, keda arvatakse kõikides pattudes süüdi olevat. Selgub, et probleemid võivad peituda nii vanemates kui ka õpetajas endas. Selles filmis tunneb iga lapsevanem, haridustöötaja ja eriti klassijuhataja enda või oma kolleegi ära. Lugu on ka sellest, millised lapsevanemate koosolekud olla ei tohiks.

JustFilmi lapse õiguste eriprogrammis on veel mitmeid filme, mis huvitavad nii õpilasi kui ka õpetajaid. Programmiga on võimalik tutvuda veebilehel www.justfilm.ee. Hoolikalt valitud filmid ja neile järgnevad arutelud aitavad avada keerulisi teemasid ja pakuvad võimaluse arutada laste ja noorte õigustest nende endiga.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Õpetaja, tule PÖFF-ile koos oma klassiga”

  1. Linda Tamm ütleb:

    Viige filmid kooli

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!