Õpetajate Leht 2. detsembril

30. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Valitsusliidu aluspõhimõtted õpetaja pilguga

Mida uut toob uus valitsus haridusse? Õpetajate organisatsioonide esindajad ja koolijuhid kommenteerivad valitsusliidu aluspõhimõtete dokumenti.

Mina lähen küll paadi alla!

Tartu Tamme gümnaasiumi karjäärikoordinaator Merit Luik kirjutab oma karjääriõppe tundidest. Ta toob välja, et paljud õpilased ei suuda valikut teha, mõni lubab lausa paadi alla elama minna. Lisaks kõhklevad ka karjääriõpetajad ise, sest karjäärinõustamine on suhteliselt uus õppeaine ja õpetaja mõnigi kord ei tea, missugused õpetamisvõtted noorte puhul töötavad.

Nutikad, õnnelikud, osavad

1687. aastal kirjutas Bengt Gottfried Forselius, et üksteist pastorit on läinud talvel kooli pidanud, ja mainis ühe kohana ka Nõod. Seega on Nõos kirjatarkust jagatud juba 1686. aastast. Viimased 22 aastat toimub õppetöö kahes kõrvuti asuvas koolis: Nõo reaalgümnaasiumis ja Nõo põhikoolis. 2. detsembril tähistavad mõlemad Nõo hariduselu 330. aastapäeva.

 Loodusteaduse mäng pakkus konkurentsi Pokemonide otsijaile

H2O külastusmäng meelitas suvel Tartu- ja Jõgevamaa loodus- ning teaduskeskustesse sadu külastajaid ning tõi mängu loojatele, Sigrid Sepale, Kaidi Randpõllule ja Maris Mägile, 2200 euro suuruse peapreemia teaduse populariseerimise konkursil teaduse ja tehnoloogia uue algatuse kategoorias.

Legendaarne matemaatikaõppejõud Tamara Sõrmus

Kauaaegset TLÜ matemaatika õppejõudu Tamara Sõrmust, kes alustas oma karjääri tegelikult hoopiski baleriinina Vanemuise teatris, õnnitlevad 90. sünnipäeva puhul tema endised kolleegid ja üliõpilased Kaia Iva, Peeter Normak, Tõnis Virovere ja Siim Kallast.

Võistlussotsialisatsioonist, ebavõrdsusest, demoniseeritud olevikust ja loovutamise eetikast

Kas on võimalik hariduslik võrdsus ebavõrdsusele rajatud ühiskonnas? Tiiu Kuurme märkmeid Soome kasvatusteaduste päevadelt Turus 17. ja 18.11.

CADrina kasvatab tulevasi insenere

Kadripäeval peeti Kadrinas CADrinat. CADrina on IT- ja nutifestival, mida Kadrina keskkool korraldas tänavu juba 7. aastat. Kadrina keskkooli tunnustegu ja vapiüritus pürib saama kogu Kadrina tunnustäheks ja vapiürituseks.

Algas Euroopa kutsehariduse nädal

Eesti kutsehariduse tase on väga hea, kuid paljud ei suuda seda veel uskuda, märgib HTM-i kutsehariduse osakonna juhataja Helen Põllo. Ta annab ülevaate meie kutsehariduse ees seisvatest väljakutsetest: õppijate valik, edasiõppimine kõrgkoolis, tööturu ootused, kutsekooli lõpetanute väljaränne Soome jm

Legoharidus

Kaks külge lehes on pühendatud legodele ja robootikale. Juttu on Tartu mänguasjamuuseumi näitusest „Legomaania”, kus saab näha rohkem kui sadat laste tööd. Eesti suurim Lego kaubamaja internetis Klotsipood.ee kutsub lapsi osalema ehitusvõistlusel „Kui maailm oleks legodest”. Programmeerija, ettevõtja ja investor Ahti Heinla räägib, mida head annab tegelemine robootikaga.

 Rõõmu laineharjal sõidad muredest üle

Jõgeva põhikooli vastne ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja Uku Valner veetis esimese vaheaja, lugedes öötundidelgi õpilaste arvamuslugusid. „Sain oma vitsad kätte, ei osanud arvestada, kui palju 60 töö lugemisele ja tagasiside andmisele aega kulub. Vaheajast tuli veel puudugi!” muheleb Valner.

Pythagoras, Hyperborea Apollon

Rahulolematus demokraatlike institutsioonide ja väärtustega hakkas pihta kohe selle uue ühiskonnakorralduse esiletõusu algusaegadel, kirjutab Karl Kello. 2500 aastat tagasi tekkis ka matemaatik Pythagorasel (kr mathēma ‘õpitu, teadus’) demokraatidega olulisi probleeme.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!