Pillerpalli poisid käisid põllumeeste masinapargiga tutvumas

29. nov. 2016 Karin Kaugeranna Pärnu Pillerpalli lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Novembrikuus tähistati Pärnu Pillerpalli lasteaias poiste päeva, selleks puhuks oli tellitud buss, mis viis maja kõik 3‒7-aastased poisid ja enamiku täiskasvanuidki Halinga vallas Vee külas asuvasse Väiksevälja tallu, mis tegeleb mahevilja kasvatamisega. Ekskursiooni eesmärk oli tutvuda kõikvõimalike põllumajandusmasinatega.

Olime sattunud selleks just õigesse paika, sest juba suure tee pealt silmasime pisikesel mäel seisvat võikollast masinat, ümber kurvi jõudes nägime aga juba suuremaid traktoreid ja seejärel veelgi suuremaid kombaine. Nüüd oli kõigile selge, et oleme kohale jõudnud.

Bussist välja astudes võttis meid vastu talu üks peremeestest, põllumees Jaak Kibur, kes pikema jututa juhatas meid ühe masina juurest teiseni, kirjeldades masina või tema külge kinnitatud lisavarustuse otstarvet. Poisid hakkasidki kohe heedrit (kombaini niiduk, mis lõikab vilja ja tõmbab selle masinasse sisse) sinna kogunenud teraviljast puhastama, sest lasteaias ollakse harjunud, et pärast töö tegemist või mängu lõpetamist on oluline ka tööpaik korda seada. Nii suuremad kui ka väiksemad kohaletulnud esitasid töömeestele küsimusi, mis näitas seda, et huvi lastel jätkus.

Lapsi pani kogu sealoleku aja imestama masinate suurus, nad said vabalt ronida kombainide rattakoobastesse, et seal end mõnusalt istuma sättida. Teekond traktoritesse kujunes väiksematele vaevalisemaks kui suurtele, sest läbida tuli kitsaid ja kõrgeid astmeid. Õnneks oli abiks täiskasvanute süli, mis iga lapse, kes soovis, turvaliselt kohale toimetas. Poisid tutvusid nii uuemast kui ka vanemast ajast pärit masinatega ja nii mõnigi lubas jääda siia põllumeestele abiks. Mõni masin pandi laste rõõmuks ka tööle, et näidata, kui võimsad need tegelikkuses on. Põneva hommikupooliku lõpetasime viljahoidlas, kus ümber tonniste viljakottide peitusemänguks läks. Kuna tühjade kätega lahkumine polevat viisakas, oli peremehel varuks kotike tervislike kanepiseemnetega, mida iga rühm saab kasutada enda äranägemise järgi pudru ja smuuti sees või nosida neid niisama, tervisliku vahepalana.

Lahkudes tänasime meid vastu võtnud taluomanikke vildist meisterdatud tegelase Pillerpalliga ning oligi aeg ennast bussi tagasi sättida. Bussis kuuldus nii mõnegi lapse suust, et see oli lahe päev. Viieaastase Steveni arvates oli see aga parim päev üldse. Lasteaias said lapsed värvida põllumasinate pilte ja õhtul tutvustada nähtut ka vanematele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!