Põhjamaade raamatukogunädal keskendub tulevikule Põhjalas

9. nov. 2016 Põhjamaade ministrite nõukogu esindus Eestis - Kommenteeri artiklit

Zinaida Lindén. Foto: Katri Lehtola

14.‒20. novembrini toimuv Põhjamaade raamatukogunädal pakub kirjanduselamusi nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele. Raamatukogunädal hõlmab nii Põhja- kui ka Baltimaid. Selle raames toimuvad ettelugemistunnid raamatukogudes, koolides ja seltsimajades – nii ka Eestis, kus on raamatukogunädalaga liitunud rõõmustavalt suur hulk raamatukogusid üle Eesti. Kõigil soovijatel on seda veel võimalik teha siin.

Ettelugemistunnid toimuvad hommikuhämaruses lastele ja noortele ning õhtuses videvikus täiskasvanutele. „Juba 19 aastat kestnud raamatukogunädala eesmärk on endiselt sama – elustada ja säilitada aasta kõige pimedamal ajal Põhjamaadele omast jutuvestmise traditsiooni, põnevate lugude ettelugemist ja kuulamist,” räägib Põhjamaade ministrite nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik ja raamatukogunädala korraldaja Eha Vain. „Ühe ja sama raamatuteksti ettelugemine ühel ja samal ajal väga paljudes paikades ja eri keeltes – see on fenomen, mille sarnast mujal maailmas ei leidu.”

Sel aastal on raamatukogunädala alateema „Tulevik Põhjalas” ning välja on valitud kolm teksti Põhjala autoritelt, mida loetakse ette kõigis osalevates riikides. Eha Vain räägib seekordse ja alati aktuaalse teema – tuleviku – valikust: „Ärevaks tegevad sündmused üha enam globaliseeruvas maailmas (loodukatastroofid, sõjategevus, terrorismirünnakud, pagulasteema, inimtegevusest mõjutatud kliimamuutused) erutavad paljusid, tekitavad ärevust ja hirmu, sunnivad mõtlema ja arutama, autoreid kirjutades reageerima. Sest tulevik, olgu see nii abstraktne kui tahes, puudutab meid kõiki.” Vainu sõnul on seekordse raamatukogunädala üks tekstidest Emmi Itäranta raamat „Vesi mäletab” Kadri Jaanitsa tõlkes. Üsna ehmatava tulevikukirjelduse keskmes on vesi, õieti küll puhta vee defitsiit tulevikuühiskonnas: „Vesi muutub inimkonna eksistentsi seisukohalt üha olulisemaks. Vesi on kujundanud kõiki ühiskondi – alates esimestest tsivilisatsioonidest tuhandeid aastaid tagasi kuni kaasaegse linnaühiskonnani. Vesi määrab tuleviku kulgu.”

Raamatukogunädala raames väisab Eestit ka Soome kirjanik Zinaida Lindén. Venemaalt pärit, seal skandinavistika alal hariduse omandanud ning 1991. aastal Soome kolinud Zinaida Lindén (s 1963) on sealses kirjandusilmas pälvinud kõrge tunnustuse. Oma romaani eest „I väntan på en jordbävning” („Enne maavärinat”) sai ta 2005. aastal Runebergi preemia ja soomerootsi kirjanduse seltsi auhinna, 2007. aastal autasustati teda Soome riikliku kultuuriauhinnaga „Suomi”. Zinaida Lindéni autoriõhtud toimuvad 16. novembril kell 16.30 Narva keskraamatukogus, 17. novembril kell 16 Sillamäe keskraamatukogus ja 18. novembril kell 17.30 Tallinna keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!