Tartu ülikooli õigusteaduskonna õppejõud edendavad Ukrainas inimõigusi

1. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Tänasest algab Tartu ülikooli õigusteaduskonna olulise tähtsusega projekt „Ukraina ülikoolides tudengite ja õppejõudude inimõigusi ning demokraatiat puudutavate teadmiste, oskuste ja hoiakute edendamine”. Projekti eesmärk on edendada Ukraina tudengite ja akadeemilise personali oskuseid ning teadmisi inimõigustest.

Loengud toimuvad neljas Ukraina juhtivas ülikoolis: Ševtšenko rahvuslikus ülikoolis Kiievis, rahvuslikus ülikoolis Kiiev-Mohyla akadeemias, Lvivi riiklikus ülikoolis ja Ukraina katoliiklikus ülikoolis Lvivis. Kaks aastat vältava projekti käigus veedab üks Tartu ülikooli õigusteadlane nädala Kiievis ja teise Lvivis ning õpetab mõlemas linnas intensiivset inimõigustega seotud kursust.

Inimõiguste olukorra parandamiseks on Ukrainas päevakajaline teema. „Praegu on Ukraina esikolmikus nende riikide seas, kelle vastu esitatakse kõige enam kaebuseid Euroopa Inimõiguste Kohtusse Strasbourgis. Samas Ukraina enamasti tunnistab probleemide olemasolu valitsuse tasandil; iseasi, kas sõnadele järgnevad alati efektiivsed teod. Osa probleemist on ka selles, et Ukraina õigusteadlased pole veel saanud nii tugevalt Läänes võrgustuda kui Eesti omad, mistõttu ülikoolides ei õpetata inimõiguseid veel päris kaasaegsel tasemel,” selgitas Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo. Lisaprobleeme tekitab ka relvastatud konflikt Ida-Ukrainas ja Krimmi annekteerimine Venemaa poolt.

Kuna inimõigused on üks nendest keeltest, milles riigid tänapäeval omavahel rahvusvahelises elus suhtlevad, on projektil ka hea mõju Eesti ja Ukraina suhetele, tugevdades sidemeid akadeemiliste juriidiliste ringkondade vahel.

Projektis osalevad prantsuse keele õpetaja ja Euroopa Nõukogu inimõiguste koolitaja Elizabeth Kasa-Mälksoo, TÜ vanemuurija Merilin Kiviorg, TÜ dotsent René Värk, TÜ lektor Katre Luhamaa ja TÜ professor Lauri Mälksoo. Projekt läheb maksma 31 000 eurot, mida rahastab välisministeerium arengu- ja humanitaarabi rahast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!