TTÜ Mektorys algab äriideede konkurss Bright Minds

9. nov. 2016 TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory tehnoloogiakool koostöös Swedbankiga annab 24. novembril taas avalöögi koolinoorte ettevõtluskonkursile Bright Minds. Üle Eesti osalejaid ootav neljakuuline koolitusprogramm toimub viies maakonnas ja päädib aprillis konkursiga, kuhu ka tänavu oodatakse eelkõige kogukondlikku arengut toetavaid ideid. Esmakordselt toimus koolinoorte äriideede konkurss eelmisel aastal. Ettevõtluspisik sai noortesse süstitud ja eesmärk täidetud – toonane esikolmik tegeleb tänaseks oma lahenduste prototüüpimisega.

TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varraku sõnul toetab konkurss lisaks ettevõtliku mõttelaadi kujundamisele ka koolide ja kohalike ettevõtjate koostööd. „Meie keskust iseloomustav võtmesõna on ettevõtluskoostöö ning Bright Minds on just see konkurss, mis aitab meil seda mõtteviisi juba väga noorelt juurutama hakata,” ütles Varrak. „Lisaks paneme konkursi raames koos tegutsema erinevate huvidega noored, sest ükski idee ei saa lõpuni realiseeruda näiteks ilma inseneeria-, turundus- või majandushuviliseta.” Tema hinnangul toetab konkurss just sellise lähenemise edendamist, mida TTÜ oma tulevastes tudengites kõrgelt hindab.

Möödunud aastal piloteeriti programmi viies maakonnas. Tänavu jõuab neljakuuline koolitusprogramm järgmistesse maakondadesse – Hiiu- , Pärnu- ja Jõgevamaa ning Ida- ja Lääne-Virumaa. Igas maakonnas toimub neli koolituspäeva, mis keskenduvad ideede genereerimisele ja meeskonna moodustamisele, turu ja sihtrühma analüüsile, müügi- ning turundusteemadele ja oma idee esitlemisele. Koolitustele on oodatud osalema noored üle Eesti.

Tauno Vanaselja Swedbanki ettevõtete pangandusest, kes on aastaid noorte ettevõtlikkuse eest seisnud ja neile mentorina tuge pakkunud, rõhutas programmi puhul just noortele katsetamisvõimaluse andmise tähtsust. „Eesti noortel võib olla suurepäraseid äriideid, kuid nende arendamiseks ja elluviimiseks on kõigepealt vaja proovile panna nii oma teadmisi, oskusi, julgust kui ka koostöövõimet. Koolitusprogramm ja mentorite tugi annavad neile katsetamiseks vajalikud alused ning kokkuvõttes esimese ettevõtluskogemuse,” märkis Vanaselja. „Seetõttu kutsume noortele toeks ka teisi ettevõtjaid ja aktiivseid inimesi üle Eesti, kes saavad lisaks ka iseend mentorina proovile panna.”

Märtsi lõpus oodatakse konkursil osalevate tiimide äriidee kirjeldust ühel A4-l koos videotutvustusega. Laekunud ideedest valib žürii välja 20 finalisti, kes saavad oma ideed esitleda finaalis 14. aprillil 2017. Osalemisele vanusepiirangut ei seata. Kõik täies mahus koolitusprogrammi läbinud ja tähtajaks konkursitööd esitanud noored saavad soovi korral TTÜ tunnistuse.

Kõik möödunud aasta Bright Mindsil esikolmikusse jõudnud meeskonnad tegelevad oma toote edasiarendusega. Näiteks võistluse noorimad osalejad, Viljandimaalt pärit meeskond EZ-Office, kelle idee oli ehitada taaskasutatud materjalist kaasaskantav mürasummutav töölaud, on valmis saanud toimiva prototüübi. Suureks abiks oli neile nii Bright Mindsi auhinnana võidetud preemiaraha kui ka kohaliku ettevõtte Toom Tekstiil toetus ning loomulikult Viljandimaa Taibukate teaduskooli juhendamine ja abi.

Bright Mindsi avaüritus toimub 24. novembril Tallinnas TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory. Lisainfo konkursi kohta siin.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!