Venekeelsete inimestega töötavad logopeedid täiendasid oma kutseoskusi

9. nov. 2016 - Kommenteeri artiklit

Üksteist logopeedi lõpetasid esmaspäeval Tartu ülikooli, Narva kolledži ja Peterburi Herzeni-nimelise pedagoogikaülikooli koostöös korraldatud üheaastase ümberõppekursuse. Kursuse jooksul omandasid logopeedid kutse taotlemiseks uusi teadmisi ja kutseoskusi, et tõsta venekeelsetele inimestele mõeldud logopeedilise abi taset.

Eripedagoogika osakonna juhataja ja logopeedia lektori Marika Padriku sõnul napib vene emakeelega inimestega töötavaid logopeede, kelle ettevalmistus vastaks Eestis kehtivale logopeedide kutsestandardile. „Logopeedia on keelespetsiifiline eriala, vaja on kliendi emakeelt perfektselt vallata ning ka teraapias tuleb arvestada keele eripära. Samas peab hästi tundma ka Eesti kultuurikonteksti, sealhulgas hariduskontseptsiooni ja seadusandlust. Lõppeva kursuse käigus püüti seda kõike lõimida,” märkis Padrik.

Kolmandiku  kursuse ulatuses  omandasid õppijad uusi teadmisi Peterburi õppejõudude juhendamisel, kes õpetasid vene keele spetsiifikaga seotud teemasid. Ülejäänud kursus toimus Eesti logopeedia õppejõudude ja praktikute abiga. Lisaks teoreetilisele poolele said kursuslased vaatluspraktikal  ülevaate logopeedilise abi parimast praktikast Eesti haridus- ja meditsiinisüsteemis.

Kursus alustas 4. novembril 2015 ja enamik õppijaid oli pärit Ida-Virumaalt, Harjumaalt ja Tallinnast. Nende senine ettevalmistus oli eripedagoogiline, hariduse on nad saanud valdavalt Venemaa kõrgkoolides. Kursuse õppekeel oli nii vene kui ka eesti keel. Erialase eesti keele oskuse paranemist pidasid oluliseks kõik osavõtjad. Kursuslaste Irina Štšeglova ja Jelena Popova sõnul oli kahes keeles õppida raske. Ei teatud, mis keeles mõelda, kas tõlkida jutt vene keelde või jätta nii, nagu see on eesti keeles. Kursusele tulemise põhjus oli aga soov ennast arendada ja õppida midagi uut. „Kõik areneb ja edeneb, ka logopeedia,” ütles Popova, kellel on nüüd kursuse lõputunnistuse omanikuna kindel plaan taotleda logopeedikutset nagu Štšeglovalgi.

Kursus toimus haridus- ja teadusministeeriumi rahastusel, projekti eestvedaja oli TÜ eripedagoogika osakond.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!