Avatakse sahtlinäitus ajaloolistest illustratsioonidest ja eksootilistest putukatest

13. dets. 2016 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 15. detsembril kell 16 avatakse Tartu ülikooli loodusmuuseumis TÜ raamatukogu ja loodusmuuseumi ühisnäitus „Metamorfoosid. Maria Meriani imetabased putukad”. Näitus on pühendatud hollandi kunstniku ja putukauurija Maria Sibylla Meriani (1647–1717) juubeliaastale ja tema tähelepanuväärsele teosele „Metamorphosis insectorum Surinamensium”.

Sahtlinäitusel on võimalus võrrelda 17. sajandi loodusuurija Maria Meriani filigraanse teostusega illustratsioone Suriname putuka- ja taimeriigist loodusmuuseumi kogudes asuvate eksootiliste eksemplaridega. Autori 300 aasta vanuseid värvikaid kirjeldusi täiendavad entomoloog Andro Truuverki kommentaarid.

Näituse idee kasvas välja Tartu ülikooli raamatukogu 2017. aasta kalendrist, mis tutvustab raamatukogu haruldaste raamatute kogus asuvat Meriani teost. „Kalendri ettevalmistamisel loodusmuuseumi külastades avastasin, et paljud Meriani kujutatud putukad on väljas muuseumi püsiekspositsioonis. Sealt edasi sündis idee, et miks mitte Meriani pilte ja päris putukaid üheskoos eksponeerida,” rääkis kalendri ja näituse üks koostaja, TÜ raamatukogu töötaja Moonika Teemus.

Maria Sibylla Meriani tuntakse kui üht entomoloogia rajajat. Aastatel 1699–1701 viibis ta Surinames, Hollandi asumaal Lõuna-Ameerikas, kus vaatles ja kogus putukaid. Juba 1705. aastal ilmus Amsterdamis tema tähtteos „Suriname putukate metamorfoosid”, mis oli üks esimesi Uue Maailma putukafaunat tutvustavaid raamatuid. Teosele andsid suurima väärtuse 60 käsitsi koloreeritud illustratsioonitahvlit. Pärast Tartu ülikooli taasavamist 19. sajandi alguses jõudis raamat ka ülikooli raamatukogusse.

Näitus jääb TÜ loodusmuuseumis avatuks 3. detsembrini 2017.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!